: محمود بن محمد العلوی الفاطمی الحسنی الحسينی الحافظ تبريزی ملقب به سلطان القرا ، علی اکبر.
۴۴۴ص.
: علائم راده.
؛ رحلی
نسخه حاضر در کتابخانه ملی، كتابخانه مجلس شورای اسلامى، کتابخانه مرکزی و مرکز اطلاع رسانی دانشگاه فردوسی مشهد، كتابخانه آستان حضرت عبدالعظيم حسنى (ع)، كتابخانه مدرسه عالی شهيد مطهری (ره)، كتابخانه بزرگ آيت الله العظمي مرعشی نجفی (ره)، كتابخانه آیت الله العظمی بروجردی (مسجد اعظم) (افست) موجود است.
نسخه چاپی و خطی در کتابخانه آستان موجود است.
آغاز: بسمالله ... الحمدلله خالق الموت و الجنات و الشکر لمن بیده الخیر ... اما بعد فیقول الله الغنی عبده هاشم بن سلیمان الحسینی البحرانی قال ما خطر بالخیال و سنج بالفکر و صدر فی البال عمل کتاب ...
انجام: ... و هو ثقة من کتاب ما نزل فی القران فی اهل البیت علیهم السلم و کان الفراغ من تالیفه علی ید مولفه فقیرالله الغنی عبده هاشم بن سلیمان بناسمعیل بنعبدالجواد الحسینی ببلده البحرین مولد و منشا بالیوم السابع عشر من شهر رجب الصم سنة الثالثة و التسعین و الالف و الحمدلله ظاهرا و باطنا صلی للله علی محمد و اله الطاهرین.(ص.۳۶۴)
نوع کاغذ:
نوع خط:
نوع جلد:
تزئینات جلد:
تزئینات نسخه:
فرنگی. (۶۱۵)
نسخ
جلد مقوایی با روکش تیماج سبز. (۶۱۵)
جدول کشی ضربی - دارای ترنج و سرترنج. (۶۱۵)
جدول مضاعف و کمنداندازی. - دارای سرلوح منقش گل و بوته و دو فرشته. (۶۱۵)
در حاشیه تصحیح صورت گرفته با اختصار (صح) می باشد
عناوین در حاشیه با خط درشتر از متن آمده است.
حواشی زیادی با نشان « مجمع»، «ح ل»، «ق»، «ض»، «ص» ... است. همراه توضیحاتی مختصر و بعضی از سرفصل های مهم به خط نستعلیق و نسخ.
یادداشتی از بهرام میرزا معزالدوله به خط نستعلیق و همراه با مهر خشتی موجود می باشد که این فرد به شرح علت تصحیح و انتشار این نسخه می پردازد و اشاره میکند که این نسخه را در حین ماموریت فارس در تاریخ ۱۲۶۵ق مشاهده کرده و بعد از بازگشت از عربستان ، به تصحیح آن پرداخته و در سال ۱۲۸۸ ق در ۷۵۰ جلد چاپ کرده است(ص ۴۴۳).
مولف در (معالم الزلفی) به بیان اخبار ماثوره از معصومین ـ علیهم السلام ـ در پنج مبحث با عناوین (الجمله) و خاتمهای در چهار فائده بدین ترتیب میپردازد: ۱. در احوال دنیا (۷۳ باب) ۲. در احوال مرگ تا قرار در قبر (۷۴ باب) ۳. در احوال برزخ (۳۸ باب) ۴. در احوال مربوط به خروج از قبر تا دخول در بهشت و جهنم (۱۴۵ باب) ۵. در احوال بهشت و جهنم (۱۳۱ باب). وی سپس ۲۵۱ حدیث در ارتباط با مسائل خاص بهشت و جهنم ـ که به سبب عدم اطناب در باب ۸۲ از (جمله) پنجم ذکر نشده ـ را در (نزهه الابرار) به صورتی مستقل گردآورده است. این کتاب پس از (معالم الزلفی) از ص. ۳۶۹ ـ ۴۴۲ به چاپ رسیده است. صورت خط بهرام میرزا و مهر او مورخ ۱۲۸۹ق. در پایان کتاب مشهود است. وی در این یادداشت اشاره میکند که نسخه واحده (معالم الزلفی) را در ۱۲۶۵ق. ـ حین ماموریت فارس ـ تحصیل کرده تا اینکه پس از معاودت از سفر عربستان در ۱۲۸۸ق. موفق به تصحیح و تنقیح و نشر آن در ۷۵۰ جلد شده است. هر دو کتاب مصدر به فهرست ابواب و احادیث است. بعد از فهرست (معالم الزلفی) توضیحاتی از سوی محمود سلطان القراآ تبریزی در توصیف کتاب و نشر آن دیده میشود.اين اثر در ۵ باب و يك خاتمه چاپ شده است باب اول در امور مربوط به دنیا، باب دوم درباره ی مرگ تا وقت گذاشتن میت در قبر ، باب سوم در احوال و امور مربوط به برزخ میت از قبر تا قیامت ،باب چهارم در بیرون آمدن از قبر تا بهشت و باب پنجم در امور بهشت و جهنم می باشد.