عنوان فارسی: بررسی تطبیقی قوامیت مرد بر زن در تفاسیر المنار و المیزان (عنوان عربی: بحث مُقارن لقوامیة الرجل علی المراة فی تفسیری المنار والمیزان)
فاکرمیبدی محمد, حسینی تبار سیدجواد
زن و مرد از نظر تکوینی دارای وجوه تشابه و تمایزند، زنان از نظر احساسات و مردان از نظر تعقل و توان جسمی قوی هستند. احکام متفاوت اجتماعی زن و مرد در اسلام، ریشه در این تفاوت دارد. سید محمدحسین طباطبایی و محمد رشیدرضا در تفاسیر خود، راز تفاوت این احکام را در تفاوت مسوولیت های هر یک در اجتماع می دانند. اختلاف نظر دو مفسر در این است که رشیدرضا دایره قیومیت در آیه «الرجال قوامون على النساء» را شامل تمام اوامر و نواهی شوهر می داند و طباطبایی آن را در حیطه خانواده و مسائل کلان جامعه می نگرد، در عین حال که در محیط خانواده، قائل به انحصار آن در استمتاع و حفظ عفت و اموال شوهر است؛ به نظر می رسد از سویی با توجه به عدم ولایت مطلق مرد بر زن، اوامر و نواهی شوهر را مشمول دایره قیومیت دانستن و از سوی دیگر با عنایت به صدر و ذیل و قرائن داخلی و خارجی آیه، فراتر دانستن قیومیت از امور خانوادگی، محل تامل است.
المنار;تفسیر المیزان;المیزان;تفاوت زن و مرد;آیه قوامون;احکام اجتماعی اسلام;قوامیت مرد بر زن;آیة الرجال قوامون ...;الأحکام الإجتماعیة فی الإسلام;الفوارق بین الرجل والمرأة;قوّامیة الرجل علی المرأة;تفسیر المنار;