مولف منسوب به روزدر، دیهی در ادراک سلطان آباد از برجستهترین و قدماء شاگردان اصحاب میرزا محمدحسن شیرازی در سامراء بوده. تقریرات همه درسهای اصول فقهی را که از میرزای شیرازی فراگرفته نوشته گردآوری کرده وی علاوه بر مسائل و مباحث اصولی که به طور مرتب در تقریرات خود آورده مسئله مشتق و تعادل و تراجیح را جداگانه و به صورت رسالهای مستقل نگاشته و به هنگامی که روزدری از طرف استاد بزرگ خود عازم تبریز و اقامت در آن شهر گشت. (در سالهای پیش از ۱۲۰۹ق.) نوشتهها و تقریرات خود را در نزد استاد خود میرزا گذارد، تا در راه سفر دستخوش خطر نگردد. شیرازی تقریرات او را مطالعه کرد و بسیار پسندید و امر کرد تا دیگر شاگردان نسخهها از آن رونویس کنند و بخوانند. در مجموعه ارزنده طباطبائی چند نسخه از تقریرات روزدری وجود دارد که هریک تنها چند مسئله متفرق از مسائل اصول است و تا به امروز جزوات مرتب از این تقریرات را (اگر بوده است چنانکه صاحب ذریعه نوشتهاند و ما از ایشان نقل کردیم) ندیدهام.
نوع خط:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نستعلیق تحریری.
سفید فرنگی آهاردار.
تیماج سرخ با نقش ترنج و سر ترنج در وسط و منگنه در حاشیه.
1
پشت برگ نخست فهرست بخشهای دفتر و در برگ دیگر قبل از آن مهر تملک (ناخوانا) و توضیح درباره این مجموعه نوشته شده است نقائص متن در برخی حواشی جبران گردیده است.
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۴۲۳۴-۴۲۳۶.
نسخه حاضر مجموعهای است از تقریرات روزدری شامل ۱۴ مبحث بزرگ و کوچک از مباحث الفاظ اصول فقه که هریک با مطلع جدید و بسمله و خطبه جداگانه و بدون رعایت ترتیب متداول در کتب اصول فقه. ما به ترتیب در اینجا یاد میکنیم.
اشتراک امرین
دلاله امر بر مره یا تکرار
مبحث فور و تراخی
مقدمه واجب
واجب نفسی و غیری
واجب توصلی و تعبدی
واجب اصلی و تبعی
الامر بالشی هل یقتضی النهی عن ضده
مبحث اجتماع امر و نهی
مبحث دلاله نهی بر فساد منهی عنه
فرق بین بحث دلاله النهی علی الفساد و حمل مطلق بر مقید