خداییکه این لاجوردی سپهر / بیاراست از انجم و ماه و مهر
... مدخل هر کتاب شرح جواهر منظومه و مفتح هر کتاب بیان زواهر منثوره حمد حکیمی است که بقلم... و بعد بر ضمایر عیسی سرایر و خواطر قدسی ماثر ارباب الباب صورت اظهار و سمت اشتهار دارد که کتاب مدخل منظوم در علم نجوم نسخه جامعه القواعد و کثیره الفواید و چون در سلک نظم انتظام یافته عرایس نفایس فواید آن در حجره اغلاق و اختفا محجوب و مختفی مانده بنده کمترین حبیبالله بن محمد طبیب عفی ذنبه عنه رب المجیب خواست که آن پردگیان نشیمن حجاب را بر منصه ظهور جلوه داده چند کلمه... .
... و گمراهان شوارع شریعت را دلیل جلیل طریقتاند کردانید و لله الحمد اولا و آخرا و ظاهرا و باطنا تمام شد شرح مدخل منظوم بعون عنایت ملک القیوم در شهور عامی که از مضمون این بیت مفهوم و معلوم میشود،: یافت چه اتمام کتاب حبیب-از کرم و لطف کریم و مجیب-کرد چه تاریخ تمامش سوال-گفت که اتمام کتاب حبیب تمت بعون عنایت ملک بیمضنت.
مولف منظومه خود را شرح کرده اما همه جا چنین مینماید که گوینده منظومه کسی دیگر است. در ابیات چند جا تخلص خود را «حبیب» آورده و در آغاز صور بروج گوید:
پس نهادند بشنو این ز حبیب / نام برج از صوره بدین ترتیب
ماده تاریخ تالیف شرح نیز «اتمام کتاب حبیب» است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نستعلیق.
عناوین به شنگرف است.
اصفهانی.
تیماج مشکی بدون مقوا.
2
برخی از صفحات اول و آخر محشی است. آیات قرآنی و عبارات تازی به خط نسخ است.
ماخذ فهرست، جلد ۲/۱۰، صفحه ۹۶۴
در ذیل نسخه غزلی (شاید از مولف) و در ماده تاریخ تالیف رساله غزل این است. گر کنی عفو من بیدل بگویم یک بیک نام دلداری که باشد رشک ماه آسمان گر یکی را با یکی ضرب ارکنی آید پدید غیر از آن نامیکه دارم مهر او در دل عیان گر شدت معلوم از این اسم دوم حرف نخست طرح کن ثانیش گیر و ثالث آن اسم دان بعد از آن از اسم اول ثانی او را بگیر یا دو چندانش کن و بیرون کنش زود از میان هر چه باقی ماند از دانش درآور در حساب حاصلش را جمع کن تاریخ آن دفتر بدان بر پشت برگ اول تاریخ تولدی است مورخ ۹۵۵ق.