بسمله. و قاله الله تبارک و تعالی ما کان للمشرکین ان یعمروا مساجد الله شاهدین علی انفسهم بالکفر... دلت هذه الآیه علی کمال عنایته تعالی بالمساجد... بدانکه مساجد را حق تعالی خانه خود خوانده است...
و کنت تحرسنی فانا الیوم احرسک.
نوع خط:
رکابه نویسی:
تزئینات جلد:
نستعلیق.
دارد.
تیماج زرد مجدول گرهی.
4
مولف در هامش یکی از صفحات، نکتهای در توضیح مطالب آورده و در ذیل آن امضاء کرده: «حرره الاقل محمد صالح».
ماخذ فهرست: جلد ۴۸، صفحه ۲۵۱-۲۵۲.
کشکولی است از مطالب تفسیری و روایات و حکایات تاریخ انبیاء و ائمه (ع) و مواعظ در موضوعات مختلف مانند آنچه که وعاظ برای مجالس منبری خود تهیه میکنند. بدین ترتیب که در ابتدای هر مجلس آیهای از قرآن در موضوعی خاص مطرح میشود، سپس در توضیح و تفسیر آن آیه، از آیات دیگر و روایات معوصمین(ع) استفاده شده و حکایات مناسب با موضوع مطرح میشود و در انتها ذکر مصائب اهل بیت علیهم السلام میآید.
برخی از موضوعات مطرح شده در این دفتر: فضیلت مسجد و ثواب تعمیر آن، احوال بعث و موقف، تدبر و تفکر، قطع رحم، توکل، قصه سلیمان، پل صراط، بیوفایی دنیا، قصه اصحاب الراس، قصه موسی و فرعون، احوال لقمان و حکمتهای او، خلق سماوات و ملائکه، حکایت ایوب، فضاپل و مناقب و معجزات امیرالمومنین (ع) (در چند مجلس)، تحذیرات و مذمت دنیا، عبادت و تهجد، فضیلت نیمه شعبان و شب قدر، ابراهیم، قصه عیسی، اسامی و فضائل حضرت زهرا(ص)، کرامت و شجاعت عبدالله پدر پیامبر(ص)، مذمت بخل، فضیلت روز جمعه، شرحی از احوال بندهگان ناشکر، در باب امتحان.
مولف از کتابها و منابع متعددی استفاده کرده، از جمله از این کتابها نام میبرد: تفسیر فرات، مجموعه ورام، مستدرک الوافی، مصابیح القلوب، منهج الصادقین، اکمالالدین و اتمام النعمه شیخ صدوق، در بحر المناقب، نهجالبلاغه، حدیقه الشیعه، عین الحیات، تحفه المجالس، مجمع البیان، مشارق الانوار، سراج القلوب، چهل حدیث شهید، ارشاد القلوب، جلاء العیون، ایضاح محمدبن جریر طبری، شواهد التنزیل، جامع الاسرار.
در موارد اندکی مولف، توضیحاتی پیرامون برخی مطالب با عنوان «مولف گوید» آورده و در جایی میگوید: «والدم علیه الرحمه در مجموعه خود نقل کرده».
در این نسخه، ضمن کتاب یاد شده، رساله مستقل ارزندهای درج شده که در ذیل معرفی میشود:
رساله صفویه [فی المواعظ]
/ سلطان حسین بن سلطان محمد واعظ استرآبادی (۱۰۸۵۲ق؟)