الحمدلله رب العالمین و الصلوه و السلام علی ... و آله الهداه ... اما بعد فیقول الفقیر الی الله محمد قاسم بن محمد صالح ... قال المصنف قدس سره المقصد الثالث فی اثبات الصانع انها قال فی اثبات الصانع و لم یقل فی اثبات الواجب اشاره الی ان المسئله التی هی مقصد المتکلم بالاثبات هی ان للعالم صانعا ... .
... فدفع هذا الاستدلال ما مر. یعنی ان دفع هذا الاستدلال ما ذکره القائل غیر تمام بل دفعه ما مر بقوله و ضعفه ظاهر لان ذلک الفرق لا یمنع. هذا غایه ما تیسر ... و اسال الله التوفیق علی الکلام فی مبحث الکلام اذ هو المفضل و المنعام.
تمت الحاشیه المبارکه علی ید ... محمد صالح ... سنه خمس و تسعین بعد الالف فی مشهد الرضا علیه ... التحیه و الثناء.
نوع خط:
تزئینات جلد:
شکسته نستعلیق.
تیماج قهوهای صفحات.
1
نویسنده نسخه اهل دانش بوده و بسیار صحیح نوشته و بر پشت نخستین برگ نسخه یادداشتی است که مهر «محمد مومن» زیر آن نقش شده و متن یادداشت این است: «انتقل الی من بعد والدی العلامه طاب ثراه» به نظر می رسد که یادداشت از فرزند کاتب باشد که نام پدر او را داشته.
نک: ذریعه ۶/ ۶۶؛ آستان قدس ۱/ ۸۷، ۲/ ۳۱.
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۳۰۱-۲۳۰۲.
حاشیه بر حواشی خفری از آغاز الهیات تا پایان مبحث علم. در کتابخانه آستان قدس نیز نسخهای از این کتاب هست و بیش از این نسخه ندارد. نویسنده این حواشی از صدرالمتالهین میرداماد ٬ صدر دشتکی و «حواشی متفرق» فاضل شبزواری بر شرح تجرید٬ حاشیه تجرید استاد خود و محقق فخری (فخرالدین حسینی سماکی) یاد کرده و از دو تن اخیر فراوان نقل کرده . در فهرست آستان قدس نسخهای از این کتاب معرفی شده که به خط مولف و در تاریخ ۱۱۰۴ق. نوشته شده و اگر این درست باشد (آقا جمال حاشیه خود را در زندگی پدرش (قبل از ۱۰۹۸ق. که تاریخ وفات او است) نوشته و چون از این حاشیه نقل کرده ناچار محمد قاسم حاشیه بر خفری را چند سال پیش از ۱۰۹۸ق. نگاشته و نسخه آستان قدس نسخه اول نیست. اگر نوشته فهرست مزبور درست باشد مولف در ۱۱۰۴ق. نیز نسخه ای دیگر از کتاب خود نوشته.) مولف تا ۱۱۰۴ق. زنده بوده. آقا جمال خوانساری ( - ۱۱۲۵ق.) در حاشیه خود بر خفری از این حاشیه با عنوان «بعض الحواشی» مکرر نقل کرده.