<اللئالی = لئالی>المستخرجه من کلمات المکنونه = اللئالی المخزونه
[نسخه خطی]
/ از: مولا محسن فیض کاشانی
: محمد باقر پسر اسماعیل
٬ ۱۰۹۱ق.
(۷۵پ-۱۲۵پ).
؛ رقعی. ۱۱/۵*۱۹ سم. ۱۵۶گ. سطور: ۱۷س.
این دفتر در ملک مهدی قلی بیک نوه قرچقای خان سپهسالار ایران در زمان شاه عباس اول و مقتول در ۱۱۰۰ق. بوده و رسالههای این مجموعه و یا همه به جز رساله مراه الاخره برای وی نوشته شده.
این اثر به چاپ رسیده.
1
2
الحمدلله الذی منه المبدء و الیه المعاد و عرف بجمعه بین الاضداد هوالاول و الاخر ... و بعد فیقول ... محمدبن مرتضی ... .
... هذا آخر کلام فی کتاب اللالی المستخرجه من کلمات المکنونه ... ص ملا صدرالدین محمد شیرزی ... رب العالمین.
در صفحات نخستین مجموعه تاریخچه ولادت٬ زایچه٬ طالع و محل ولادت مهدی قلی بیگ و عده ای از فرزندان و اعضاء خانواده او نوشته شده و بیشتر به خط خود مهدی قلی بیک است. وی در کنار صفحه فهرست مشاغل دیوانی خود را نیز نوشته و در پشت نخستین برگ این یادداشت به خط او دیده میشود: «الحمدلله ... فقد تشرفت بتملک هذه المجموعه المحتویه علی لوامع - التوحید و موارد التحمید و التمجید و استکتبته بحسن سعیی علی نظم سدید و انا الفقیر الی الله ... مهدیقلی حافد المرحوم قرچقای خان الملقب بسپه سالار. حرره فی شهر جمیدی الاولی. من شهور سنه سبع و ثمانین و الف».
زیر این یادداشت مهر او نیز دیده میشود. ظاهرا تاریخ ۱۰۸۷ق. که در این یادداشت ذکر شده متعلق به آغاز شروع کتابت رسائل این مجموعه است زیرا همان گونه که قبلا نوشتم تاریخ کتابت آخرین رسالههایی که همه به یک خط نوشته شده ۱۰۹۱ق. و تاریخ رساله مراه الاخره که به خطی دیگر است «۱۱۰۰» است و نمی توان گفت این رسالهها همان نسخههایی نیست که مهدی قلی بیک نویسانیده٬ زیرا زیر یکی از همین رسالهها خط مهدی قلی بیک دیده میشود.
نوع خط:
تزئینات جلد:
نسخ.
تیماجی قهوهای روشن عطف دامندار.
1
صفحات دارای کنارههای وسیع و سفید هستند.
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۲۸۳.
(مربوط به عنوان): این رساله در جلد ۹ (چاپ اول ص ۲۷۴) به نام کلمات مکنونه معرفی شده است. نک: مجلس ش ۱۰/ ۵۲۷۹؛ مجلس ش ۱۰۱۴۸، ۱۰/ ۱۰۰۳۹؛ و فهرستهای خود نوشت فیض کاشانی چاپ ۱۳۷۷ ص ۲۲۹.