/ از: امام ابوحامد محمدبن محمد غزالی طوسی ( - ۵۰۵ق.)
(۱۰۵پ-۱۱۰پ)
؛ خشتی. ۱۵/۵*۲۱ سم. ۲۳۱گ. سطور مختلف.
1
2
رب سهل بفضلک احمدالله تعالی استلاما لنعمته ... فانی رایتک ایها الاخ المشفق ... لما قرع سمعک من طعن طائفه من الحسده علی بعض کتبنا المصنفه فی اسرار معاملات الدین ... .
... و قد اخذناک بهذه التردیدات الثلاثه علی عظم الفوز فی هذه القاعده و علی القانون الذی ینبغی ان یقع فیها فاقنع به تمت الرساله بعون الله تعالی.
تاریخ کتابت زیر هیچ یک از رسالهها نوشته نشده و به نظر میرسد در اواخر قرن ۱۲ق. یا در نیمه اول قرن ۱۳ق. کتابت شده.
نوع خط:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نسخ تحریری یک کاتب.
فرنگی.
تیماج تریاکی سیر.
1
در این فهرست رساله تنقیح به نام «رساله نقد المنطق للصدر قدس سره» یاد شده.
1
این مجموعه متعلق به کتابخانه مرحوم تنکابنی بوده و بر پشت برگ آن فهرست رسالههای موجود در آن نوشته شده.
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۲۷۳..
او در مقدمه گوید برخی از حاسدان کتاب هایی را که ما در اسرار معاملات دین نگاشته بودیم مورد ناسزا قرار دادند و گمان بردند که در آنها سخن به خلاف دین رفته است. غزالی در این رساله در تفسیر تکفیر و روا نبودن تکفیر مسلمان سخن به تفصیل آورده و در آن از کتاب محک النظر خویش یاد کرده است. در غزالی نامه آن را به نام الرد علی من طعن آورده و نامی را که یاد کردیم از طبقات الشافعیه و مقدمه شرح احیاء العلوم زبیدی نقل کرپه است.
پراکندههایی نیز در نسخه هست که اینجا ذکر میشود:
جواب نامه شیخ احمد احسایی (۱۰۰ر) به زبان عربی است.
پاسخ نامه هایی است که یکی از خواستاران شیخ احسایی به سوی او نوشته و عبارات آن را مسجع آورده است این پاسخ چنین نوشته شده: در جواب نامه شیخ عالیمقام عارف علام آقا شیخ احمد احسایی نوشته شد: یا من بلغ العلی کمالا/ یا من کشف الدجی جمالا/ به هر جمعیتی وصل تو جویم/ لعل الله یجمعنی و ایاک/ عجری عن تحریر شوقی الیکم/ کعجری عن ادارک المثول لدیکم/ سلامی و ان کان مثلی لا یلیق بکم/ و لکن سلام العلی الا علی علیکم. در پایان نامه این چنین آمده است: «فختم الله لنا کما ختم بعاقبه العاقبه و جمعنا و ایاکم بدار الزلفی و العاره بجاه اصحاب الولایه و اولیاء الوراثه... و السلام علیکم یا اهل الولایه و الربانیه ... والسلام».
تحقیق در معنی لفظ جلاله (۱۳۴ر) به زبان عربی است.
در گ ۱۳۴ر نخست چهار سطر از پایان رساله حدوث العالم آمده و آن گاه بقیه صفحه در تحقیق وضع اسم جلاله است و در آن از صدرای شیرازی یاد شده این رساله به جز رساله دوانی و فخر رازی است.
اسرار الایات و انوار البینات
/ صدر المتالهین شیرازی محمد بن ابراهیم ( - ۱۰۵۰ق.)