؛ رحلی. ۲۱*۳۴ سم. ۶۰۶ص. (بدون احتساب سه صفحه آغاز نسخه) ۲۵س.
1
2
محاکمه من الشیخ محمد المسمی بالحر بعد نقل ملخص دلائل من ذهب الی تحریم شرب التتن و دلایل من قال بتحریم القهوه المعلومه من التتن اعلم ان بعض المتاخرین من علمائنا ذهب الی تحریم شرب التتن والف فی ذلک رساله استدل ... .
... مختصرا و اطال الکلام فی آخرها فی الورع و التقوی و الاحتیاط و جعله مویدا لادلته.
تاریخ کتابت: ۱۰۷۹ق (در ص ۲۹۰، ۲۹۵، ۲۹۹، ۳۱۶، ۳۲۰، ۲۹۳، ۳۳۳)، ۱۰۸۱ق. (در ص ۳۴۷، ۳۵۵، ۳۶۳، ۳۶۵) ۱۲۸۱ق. (در ص ۳۵۰)٬ ۱۱۸۱ (در ص ۲۵۶)٬ ۱۲۰۵ (ص ۱۵)٬ ۱۰۸۰ (۵۴۰، ۵۵۵) ثبت شده است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نسخ.
عناوین با جوهر قرمز و متن کتاب با جوهر مشکی است.
فرنگی سفید.
تیماجی قرمز ضربی که در وسط آن ترنجی کوبیدهاند.
1
1
1
دفتری است نونویس که همه رسالههای آن با خط یک کاتب و بسیار پاکیزه نوشته شده است.
در آغاز نسخه روی ۳ صفحه فهرست رسالههای موجود در نسخه با جدولهایی به خط قرمز نوشته شده و شماره رسالهها را تا ۱۴۰ نشان داده ولی با مراجعه معلوم میگردد از این تعداد تنها بخشی رساله و بقیه فقراتی است برگزیده از کتب و رسائل دانشمندان و یا کتب احادیث و تفاسیر از جمله متفرقاتی در صفحات ۵۸۷-۵۷۸-۵۵۵ و ۵۴۰.
ص ۵۷۸-۵۸۷ فواید متفرقه.
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۴۱۲-۲۴۱۳.
(مربوط به عنوان): این رساله در ذریعه به نام «رساله فی حرمه شرب التتن» آمده اما در نسخه جای سخن و در شماره ۱۰۸/ ۴۹۰۰ (گ ۳۰۱پ) به نام «محاکمه» خوانده شده است. (جلد ۹ (چاپ اول) ص۹۴۶) در جلد ۵ فهرست (چاپ اول) ص۲۰۹ به نام تحریم شرب توتون آمده است.
نک: ذریعه ۱۱/ ۱۷۴.
شیخ حر در این رساله از رسالهای دیگر که در باب تحریم شرب تتن به دست یکی از متاخران علمای شیعه تالیف شده ۱۴ دلیل بر حرمت تدخین نقل کرده و از رسالهای دیگر در حرمت شرب قهوه دو دلیل دیگر و خود پانزدهم را با نقل حدیثی از رساله معدن الجواهر و ریاضه الخواطر کراچکی آورده اما در پایان رساله گوید: «ملک اعظم اشرف ملوک عالم علت ننوشیدن قهوه و تتن را از من جویا شد و من به عدم سازش قهوه و تتن با مزاج خود متعذر گشتم پادشاه گفت شنیده ام که احتیاط میکنی و من پاسخ دادم احتیاط میکنم اما متعقد به تحریم یا کراهت آن نیستم زیرا دلیل واضح و صریح در دست نیست اما به اباحت آن نیز جازم نیستم پادشاه پرسید مگر اباحه مقتضای اصل نیست گفتم اصاله الاباحه مورد اختلاف و احتیاط در هر حال راجع است این پاسخ مورد پسند پادشاه افتاد».