قال المحقق انا لانشک کون الاحکام...ملخص استدلاله قدس سره ان لنا احکاما کثیره صادقه بیقین و احکاما کثیره کاذبا بیقین کاعتقادات الجهال و اعتقاد اصحاب الجهل المرکب و الاعتقادات الصادقه الیقینیه و الکاذبه...مشترکان... .
...منحصرا علی الحادث الزمانی علی ما عرفت مشروحاه تمت الرساله من افضل المتاخرین شمساء الجیلانی طاب ثراه علی رساله اثبات العقل...فی سلخ شهر ربیع الاول موافق سنه 1064.
نوع خط:
تزئینات جلد:
شکسته نستعلیق یک کاتب.
تیماج بدون مقوا.
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۴۵۵-۲۴۵۶.
نک: دانشگاه، 3/ 3207؛ اثار و احوال خواجه، 263.
حاشیهای است بر اثبات عقل خواجه نصیر طوسی.
در آثار و احوال خواجه، ذریعه و دیگر مراجع و فهارس خاص و عام (که نگارنده بدان دست دارد) از حاشیه شمساء بر رساله اثبات العقل، الجوهر المفارق خواجه یاد نشده است.
نسبت این رساله به ملا شمسای گیلانی جای تردید نیست زیرا اولا در صدر و ذیل نسخه با نام او تصریح شده و این تصریح با توجه به این که در حدود عصر مولف نوشته شده خود قرینهای کافی است. و ثانیا در اثناء رساله به هنگام بحث از حدوث دهری از رساله خود که در حدوث عالم ساخته یاد کند و اثبات حدوث دهری را بدان جا احالت دهد و ما میدانیم که شمساء در رساله خود در حدوث عالم درباره حدوث دهری به تفصیل سخن گفته و آن را ثابت کرده است.
نکتهای که از مطالعه این نسخه به دست میآید آن است که کاتب در پایان رساله پس از ذکر نام شمساء «طاب ثراه» گفته و تاریخ پایان کتابت نسخه را 1064ق ضبط کرده. بنابراین شمسا پیش از 1064ق در گذشته است.
شمسا در این رساله نخست استدلال خواجه را به طور ملخص یاد و سپس به 3 وجه ابطال کرده است.