/ از: حسن بن علی قراجهداغی مشهور به گوهر ( -۱۲۶۶ق.)
ص ۲۶-۱۱۴.
۱۳*۲۰/۵سم. ۳۰۸ص. سطور مختلف.
این اثر چاپ شده است.
1
2
بسمله الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی خیر خلقه محمد و آله الطاهرین اما بعد فیقول الاحقر الافقر حسن بن علی القراجه داغی الشهیر بگوهر ان هذه خزائن اسرار تشتمل علی کلمات تبین سر نقطه العلم التی کثرها الجهال...
... فلما تنقطع النسبه ترتفع التالم و التعذیب و هذا ما اردت ایراده فی هذا المختصر اللهم اجعله ذخرا لیوم القیمه... اللهم صل علی محمد و آل محمد و العن و اعدائهم اجمعین ابد الآبدین و دهر الداهرین.
نوع خط:
تزئینات متن:
تزئینات جلد:
نسخ و نستعلیق تحریری با قلم متفاوت.
عنوان و نشانیها در برخی صفحات شنگرف.
تیماج قهوهای یک لا.
2
1
در حاشیه تصحیح شده.
در روی برگ اول یادداشتهایی چند از جمله فهرست رسایل این مجموعه و یادداشتی مبنی بر وفات جعفرعلی بن احمدعلی به مرض وبا در شب شنبه ششم رجب ۱۳۲۲ق.
در ص ۱۵۵ فهرستی دیکر از باقی رسایل.
در روی برگ آخر مطلبی به نقل از مقامات النجاه سیدجزایری.
در روی برگ اول این یادداشت دیده میشود: در نسخه معتبره بنظر رسیده که چون مسافر بصفر رود وقت روانهشدن در عقب سر باو از بلند اذان بگویند و این دو بیت که حضرت امیر(ع) تعلیم حضرت خضر(ع) فرموده بخوانند که انشاءالله مراجعت نمایند:
و حیث اتجهتم ساعدتکم سلامه/ و یرعاکم الرحمن من کل جانب
یفیض علیکم ما قصدتم من المنی/ بنهج سلکتم فی فنون الاسالب.
1
در ص۳ تملک حیدرقلی بن پور محمدخان کابلی به تاریخ محرم ۱۳۱۷ق.
بیان احوال مبدا و معاد و شرح گفتار حضرت امیر(ع) «انتهی المخلوق الی مثله و الجاه الطلب الی شکله» در هفت «مخزن» و هر یک در چند «جوهر»، مخزن اول اسرار التوحید در ۹ جوهر. دوم صفاته المتعلقه بالخلق در ۵ جوهر. سوم بیان حقیقه العالم و النفس الناطقه در ۹ جوهر. چهارم الحواس و المشاعر الظاهره و الباطنه... هفتم فی المعاد و مایتعلق به در ۱۱ جوهر.