بسمله٬ حمدله ٬ قال الفقیه ابو عبدالله محمد بن یوسف السنوسی الحسینی الحمدلله و الصلوه و السلام علی رسول الله الحکم اثبات امراء نفیه و ینقسم الی ثلاثه ... .
... و غفل عن ذکره الغافلون و رضی الله عن اصحاب رسول الله اجمعین و سلام علی المرسلین و الحمدلله رب العالمین.
نوع خط:
تزئینات متن:
تزئینات جلد:
نسخ تحریری نازیبا.
بر فراز رووس مطالب مشکی.
تیماج قهوهای سوخته با حاشیه مجدول.
1
1
1
1
1
1
متفرقات: چند نسخه طبی به عربی (ص ۱۳۰-۱۳۱). زیارت نامه کاظمین (ع) به فارسی (ص ۱۳۳-۱۵۴).یک نسخه طبی (ص ۲۳۷). دو استشهاد نامه (ص ۲۳۸-۲۴۱).
برخی اوراق از ما بین رسایل نانویس است.
چند نسخه دارویی و درمانی پزشکی در صفحات ۲۳۷و۲۴۰ یادداشت شده.
یک یادداشت درباره ممانعت وهابیان سعودی از تشرف حجاج ایرانی به مکه معظمه در ص ۲۳۹ و یک استشهاد در ص ۲۳۸ به چشم میخورد.
شارح نامی از خود ذکر نکرده است. اما در یکی از مجلدات فهارس مجلس (ج۱۶) در حاشیه صفحه ۳۱۵ به خط استاد عبدالحسین حائری عبارت «شرح ام البراهین» مشاهده میشود که در توضیح این کتاب افزودهاند و شاید اشاره به همین رساله داشتهاند (؟)
نک: کشف الظنون ۱۷۰/۱. این رساله شرح مزجی مختصری است بر آن رساله منسوب به سنوسی که نسخه ای از آن در همین کتابخانه به شماره ۵۴۱۱/۳ موجود است. ضمن آنکه نسخه ای دیگر به نام سنوسیه در اثبات حقایق اشیاء و رد طائفه سوفسطائیان که منکر حقیقت و درک حقایقاند، بدو منسوب گشته که در آن به مباحث فلسفی وارد شده است (نک: مجلس ش ۲۷۱۶/۱۰)
ماخذ فهرست: جلد ۴۰/۱، صفحه ۴۳-۴۲.
در آغاز نسخه اصلی این رساله به سنوسی منسوب گشته و از لقب « سنوسی» که در نسخه ذکر شده٬ گواه آن است که از تالیفات سید محمد سنوسی عارف مشهور موسس سلسله سنوسیه باشد که در عقاید اهل سنت است.