؛یک، ۵۱۴، یک برگ، ۱/۱۶*۸/۲۷، سطور و اندازهها مختلف.
محمدزمان تبریزی برای میرزا محمدعلی کتابت کرده است.
1
2
3
«مقاله دوم من نزهه القلوب در ذکر نوع انسان المکمل الصوره و المعنی. به همه قولی آدمی اشرف کاینات است و اکمل موجودات و به نیکوترین صورتی متخلق شده».
«دیگر هم در آن بحر کوهی است که آتشی از آن کوه مشتعل میشود چنان که دو سه نیزه بالا میگیرد و به وقت اجتماع و استقبال مزین مشتعل باشد و العلم عندالله تعالی».
«این چند کلمه شکسته بسته حسب الالتماس حضرت نجابت و رفعت متعالی پناه صاحبی حاجی میرزای میرزا محمدعلیا سلمه الله تعالی بتاریخ عاشر شهر رمضان من شهور سنه ۱۰۹۸ در ییلاق خروانق من محال قراجهداغ به عنوان یادگاری مرقوم گرداند. العبد الاقل اضعف العباد محمدزمان تبریزی».
نوع خط:
تزئینات متن:
تزئینات نسخه:
رکابه نویسی:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نستعلیق و شکسته، به چندین خط.
در بیشتر بخشها عناوین و نشانیها شنگرف.
بعضی از بخشها چلیپا و بیشتر آنها معمولی.
دارد.
نخودی آهار مهره.
میشن قهوهای ضربی با ترنج و سر ترنج و جدول، فرسوده، عطف و سجاف چرم قهوهای تیره. قطر: ۳/۴.
1
1
2
1
1
مطالب در متن و حاشیه نوشته شده.
در لابهلا و حاشیه بعضی از صفحات یادداشتی بدین صورت: «علی الله محمد سنه ۱۱۸۸ صاحب» که از بالا به پایین این کلمات نوشته شده است (ص۵۶).
در حاشیه برگهای ۱۲۷ و ۱۳۰ و ۱۳۱ نقش مهری لاستیکی که سیاه شده است.
این یادداشت: «در شب اول تابستان که اول سرطان بود بر کوه شمران برف بسیار بارید و این عجیب است با شانزده روز از عید گذشته در سنه ۱۲۶۳. و سه سال از فوت نادر شاه در بلده دارالارشاد اردبیل و مشکین که دو ماه و هفت روز از عید نوروز فیروز منفصل شده برف بارید و تمامی مال و دوان ایل شاهسون و ... از بین رفت (تاریخ این نوشته و نام کاتب آن بر اثر صحافی و پارگی نسخه از بین رفته). دکتر نصیرالحکماء در حاشیه این مطلب را غلط دانسته است (ص۳۰۳).
سه یادداشت درباره قیمت ارزاق و سختی معیشت در عهد دولت محمدشاه قاجار در ۱۰ جمیدی الثانی ۱۲۶۳ق و سال ۱۳۳۱ق از دکتر نصیرالحکماء و سال ۱۳۸۹ق از هدایت ارشادی کتابفروش (ص۳۶۶).
3
3
3
3
3
3
1
در لابهلا و حاشیه بعضی از برگها مهر بیضوی برنجی به نقش: «دارد امید شفاعت ز محمدباقر» که تاریخ آن خوانده نمیشود (ص۱۳۷).
مهر بیضوی برنجی به نقش: «عبده اقاسی» (در صفحه ۱۹۷ پنج بار این مهر کوفته شده است).
مهر برنجی بیضوی به نقش: «غلامعلی ۱۲۱»، و مهر چهار گوش به نقش: «العبد المذنب رحمتالله الحسینی» با تاریخی که احتمالا ۱۱۷۲ باشد (ص۱۹۸).
مهر چهار گوش برنجی به نقش: «یا محمد ادرکنی ۱۲۷» (ص۱۹۸ و ۱۹۹)
سه مهر برنجی بدین ترتیب: «دو مهر مستطیل به نقشهای: «یا امام حسین» و «زین العابدین...» و مهر بیضوی: «عبده حسین بن زینالعابدین ۱۲۸۰» (ص۲۰۱).
مهر بیضوی برنجی به نقش: «عبده میرعلی» (ص۵۰۰).
خریداری از هدایت ارشادی در آذر ۱۳۴۸ش.
ماخذ فهرست: جلد ۱/۲۹، صفحه ۱۲۷.
نک: منزوی، ج ۱، ص ۶۸۹ - ۶۹۱ و ج ۶، ص ۳۹۸۶؛ مشترک پاکستان، ج ۱، ص ۸۳۶ - ۸۳۷؛ دنا، ج ۱۰، ص ۶۵۲ - ۶۵۵.
شامل دو بخش کتاب: معنای غایی وجود انسان و صفات او در ۴ نظر (ص ۲۴۱-۲۹۴) و خاتمت کتاب در وصف عجایبی که در بر و بحر ربع مسکون است (ص ۲۹۵-۳۰۱).