بسمله. بعد الحمد و الثنا عی مستحقها. مقدمی اولی آنچه در این اوراق نوشته میشود از اثبات مبدا واجب تا ثبوت نبوه خاصه از مستقلات عقلیه بحث میشود نه از موجبات نقل...
... بلی طبقه علیا را عقل حاکم است بخلاف سایر اصاف که قاصر و عاجز باشند کما اینکه در مقدمه رابعه بیانش نمودیم و این جواب آخر سیال و سیار است در مسائل...
مقومین این نسخه عنوان «سبیل الهدی» را برای آن انتخاب کردند، اما در یکی از یادداشتهای آغاز نسخه با عنوان «نور السبیل» معرفی شده است. اما در منابع اثری از این دو نام در این موضوع نیست.
از عناوین مشابه این اثر یکی «سبل الهدی و الرشاد فی سیره خیر العباد» از محمدبن یوسف بن علی صالحی دمشقی شافعی (۹۴۲ق.-) کتاب مفصلی است در هزار باب در سیره پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم که با این رساله مختصر تناسبی ندارد (نک: مرعشی۲۵۳)، و منیر بلگرادی (سده ۱۱) نیز کتابی دارد با عنوان سبل الهدی در آداب مذهبی که غیز از این اثر است. (نشریه نسخههای خطی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، ۱۱-۱۲/ ۴۲۷، و دیباچه مناقب هنروران ۹۵).
به ویژه که مولف از برخی مولفات مسیحی و مولفان آنها نام میبرد مثل «کتاب الدول» در تاریخ دولت اسلامی و نیز «کتاب تمدن» جرجی زیدان و کاملا پیداست که این اثر در اوایل قرن چهاردهم تالیف شده است. اما نثر آن شبیه نثر متحول شده در دوران مشروطه ساده و روان نیست.
نوع خط:
رنگ مرکب:
تزئینات جلد:
نسخ تحریری.
مشکی.
چرم قهوهای سیر.
1
دو یادداشت در آغاز نسخه وجود دارد که در هر دو محل نام نویسنده یادداشت مخدوش است و معلوم میشود کسی خواسته اثر را با نوشت نام بزرگانی چون آقا سیدابوالحسن اصفهانی و آقا شیخ عبدالکریم حایری مهمتر جلوه دهد. در هر دو یادداشت این اثر از ثقهالاسلام حاج سیدعلیرضا حایری یزدی قلمداد شده است و بسیار مورد تحسین قرار گرفته است.