الحمدلله الذی تعالی عن العلل و المعلولات و تقدس عن لوازم الاجسام و المتحیزات و تنزه عن ان تحیط به العقول و الادراکات الواجب الوجود لذاته...
و لقد افصح الامام جابر بن حیان قدسالله روحه عن جمیع هذه العلوم فی کتابه من ایراد المطلوب فلیرجع الیه. والله اعلم بحقایق الاشیاء.
نوع خط:
تزئینات متن:
رنگ مرکب:
تزئینات جلد:
نسخ تحریری.
عنوانها و سرفصلها به شنگرف.
مشکی.
چرم قهوهای با جدول و گل ضربی کوچکی در وسط.
1
2
نسخه سالم و کامل است.
نام نسخه از سوی کاتب این گونه درج شده است: «کتاب شرح المکتسب فی زراعه الالجین». در حاشیه برخی صفحات این نسخه یادداشتهای مختصری به عربی و یادداشتهای مفصلتری به فارسی دیده میشود، همه در کیمیا و معمولا مرتبط با متن، که مفصلترین آنها در صفحه نخست و دو صفحه پایانی درج است.
3
1
نقش پنج مهر در صفحات اول و دوم و ماقبل آخر دیده میشود که مهر اخیر از کمرنگی خوانا نیست، و دو مهر در صفحه نخست پاک شده است، و در نقش مهر دیگر این صفحه که بیضی شکل است عبارت: «عبده محمدامین الحسینی»، و در نقش مهر چهارگوش صفحه دوم نیز عبارت: «ابن فضلالله محمد مومن الحسینی» خوانده میشود.
در صفحه نخست این یادداشت مالکیت درج است: «من جمله کتب عبد آل محمد صلیالله علیه و آله محمدحسن ابن خواجه سلطان محمدمهدی».
ماخذ فهرست: جلد ۱/ ۴۷، صفحه ۸۵-۸۶.
نک: مجلس، ۳۶/ ۵۴؛ مرکزی، ۱۶/ ۴۰۱؛ ذریعه، ۲۲/ ۱۵۶.
در دو سفر و در آغاز سفر دوم آن از چهار کتاب خود: الشمس المنیر فی تحقیق الاکسیر، غایه السرور فی شحر الشذور، شرح صحیفه هرمس العظمی، الدره المضیئه فی شرح مخمس الماء الورقی و الارض النجمیه- یاد کرده و از السر المصون فی شرح رساله بیون و الخمسمائه لجابر و المصابیح و المفاتیح لمویدالدین الطغرایی و المفتاح لابن امیل و الرتبه للمجریطی و همچنین در آغاز سفر یکم از بغیه الخبیر و قانون طلب الاکسیر خودش یاد میکند.