آغاز گفتار: بسمله قد اشتهر من الفاضل الماهر مولانا محمدباقر الیزدی انه کلما مضی... و قد یتوهم انه لیس کلیا مطردا فی جمیع ایام السنه علی طولها و قصرها فلننظر فی انه مختص بدار السلطنهام لا فنقول اولا انه کلی لا یتخلف فی ایام السنه و ان کان فیه شوب من التخمین... .
... و هو سبع ساعات و اربعون دقیقه کما و هو المشهور تمت ۱۱۷۴.
قبله اصفهان از ریاضیدان معروف عصر صفوی محمدباقر یزدی (زنده تا ۱۰۴۷ق.). درباره قبله اصفهان گوید: «در ساعت هفت و چهل دقیقه، خورشید درست در سمت قبله قرار دارد». برخی این سخن مولی محمدباقر را کلی و شامل همه فصلها و روزهای سال ندانستهاند و نویسنده این گفتار (شاید عطاءالله) کلی بودن نظر یزدی را اثبات میکند.
نوع خط:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نسخ و نستعلیق.
اصفهانی (شماره فرنگی سفید).
تیماج مشکی بدون مقوا.
1
2
عطاءالله اصفهانی که خود مردی اهل فضل بوده، کتابهای بسیار در دست داشته و فقراتی از آنها در حواشی ۲۵ رسالهای که در این دفتر رونویس کرده نوشته. همه صفحات این دفتر با یک قلم نیست گاه نسخ و گاه شکسته نستعلیق و گاه ریز یا درشت است و در ذیل بیشتر رسالهها رقم دارد. یادداشتهایی نیز خود او در توضیح یا نقد مطالب کتابها دارد.
بر پشت برگ اول دفتر نوشتههایی دارد از آن جمله است فهرست رسالههای موجود در دفتر و نقلی از حاشیه ابن هیثم در تحریر اقلیدس به واسطه تحریر اصول اقلیدس به قلم محقق نسفی عناوین و اشکال هندسی در رسالهها همه به شنگرف است.
در کنار صفحات این نسخه از خلاصه، حاشیههایی به نقل از شرح شمسالدین علی خلخالی، و جواد و حاشیههایی به فارسی از عطاءالله (کاتب نسخه) بر پشت و روی یک برگ کوچک الصاقی پس از ص ۶ نوشته شده. بر یک برگ الصاقی دیگر (پس از ص ۱۴) ارقام و نوشتههای بدون نشان دیده میشود.
3
مهر بیضی کوچک کاتب نیز با نقش «عطاءالله» و تاریخ ۱۱۹۲ق. در برخی از برگها دیده میشود.