بسمله، و به نستعین الحمد لله الذی خلف الانسان بقدرته و هدانا بتوفیقه الی جاده طریق حکمته و فضلنا بتوحیده و جعلنا شهداء علی سایر اهل... و بعد فیقول الفقیر المعترف بالذنب و التقصیر الراجی عفو ربه القدیر القریب محمد بن غیاثالدین الشیرازی الطبیب اصلحالله احواله لدیه و غفرله و لوالدیه، لما رایت انه قد مضی عمری... تاسفت علی اضاعتی لانی لم اقدم لاخرتی فیما مضی من زمنی شیئا... و سمیته نور الانوار المبین... و مما انتخبته من حکمه علیه السلام من حرف الهمزه... الدین یعصم و النیا تسلم، الدین یحل و الدنیا تذل... .
... یتکلف من الناس مالا یومن و یضیع من نفسه ما هو اکثر بامر الناس و لا یاتمر و یحذر هم و لایحذر، تم الکتاب بعون الله الوهاب و صلی الله علی خیر خلقه محمد و الال و الاصحاب و حسبنا الله و نعم الوکیل و لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم.
مولف از کلمات قصار علی (ع) که سید رضی در نهجالبلاغه آورده گزیدهای فراهم و با ترتیب حروف الفباء با تقسیمی خاص مرتب ساخته. در حرف همزه نخست کلماتی را که با الف و لام زائد آغاز میگردند، مانند «الدین تعصم و الدنیا سلم» و سپس به ترتیب کلماتی که به لفظ امر، به لفظ احذر، و به لفظ ایاک یاد کرده است. پس از حرف همزه، به حرف الف پرداخته و در حرف الف نیز ترتیبی خاص دارد بدین گونه که نخست کلمات آغاز شده با حرف استفتاح (الا) را یاد کرده و به دنبال آن به ترتیب کلماتی است آغاز شده با ضمیر متکلم (انا)، آغاز شده با «انی»، لا لفظ «انکم»، با لفظ «آفه» و آغاز شده با لفظ «اذا». در حرف باء و دیگر حروف نیز بدین گونه که یاد شد ترتیبی خاص دارد. عنوان یا فصل ندارد و هریک از بخشها را بدین گونه آغاز میکند: «و مما انتخبته مما فی حرف... بلفظ». محمد بن غیاثالدین طبیب، این کتاب را در سالهای پیری پرداخته و در دیباچه کتاب این نکته را یاد کرده است.