اعلم ان الاراده و المشیه. قیل الاراده هی العزم علی الفعل او الترک بعد تصور الغایه المترتبه علیه من خیر او نفع اولذه او نحو ذلک و هی اخس من المشیه لان المشیه ابتداء العزم علی الفعل و نسبتها الی الاراده نسبه الضعف الی القوه.
... و اما الایه الثانیه فالمعنی انه سبحانه لا یرید ظلم عباده بان یحملهم لا محاله من العقاب مالا یستحقونه او نقصهم من الثواب عما استحقوه و ایضا لا یختلف عن اراده سبحانه.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نسخ و نستعلیق در تاریخهای گوناگون.
در سراسر دفتر عنوان و نشانها: شنگرف است.
فرنگی.
تیماجی مشکی رنگ.
1
در این نسخه نوشتههای بینام و نشان و با نشان یادداشت شده به این ترتیب: در ص ۲۱ حاشیهای از استرابادی در گوشه و کنارش ۱ دفتر حاشیهها و نسخه بدلها نوشته شده در ص ۱۲۲ بیتی چند از سنائی آمده است. در ص ۳۰۷ ابیاتی درباره دانستن اوفاق و طلسمات نوشته شده. کنار برگهای ش ۲ دفتر نسخه بدلها و نیز معنی لغتها نوشته شده در کنار برگهای ش ۵ دفتر حاشیههایی نشان و اشعاری آمده است در ص ۲۷۶-۲۷۷ یادداشتی منقول از گوهرمراد لاهیجی نوشته شده است. در کنار برگهای ۳۴۱-۳۵۹ بخش مفصلی از اسرار الحکم حاجی سبزواری نقل گردیده و نیز در ص ۳۶۰ یادداشتی از اسرار الحکم آمده و در ص ۳۶۱ ابیاتی درباره قاعدههای مربع از علم طلسمات نوشته شده. در کنار برگهای ش ۶ حاشیههایی نوشته شده است. از ص ۱-۱۳۲ نونویس و از ص ۱۶۱ نوتر به نظر میرسد.
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۳۹۴۰-۳۹۴۱.
در پایان این مختصر رقم سید نورالدین دیده میشود. گویا او این قسمت را از کتابی یادداشت نموده و از صاحب کتاب چنین یاد کرده است: (انتهی کلامه زید اکرامه). در این مختصر از اراده و مشیت گفتگو شده و سخنان با برخی از اخبار تلفیق داده شده است.
پس از این قسمت دفتر، فصلی درباره تفسیر بعضی امثال عرب الصاق گردیده و در آن از میدانی نقل شده است.