الحمد لله فاطر السموات و الارض بلطف عممه... اما بعد این مختصری است در معرفت اسطرلاب بدانکه چون کسی خواهد که اسطرلاب آموزد اول حسب جمل بباید آموخت...
... آنچه از قسمت برآید درازی چاه باشد یا اندازه بالا ببینند اندازه از آن فرو باید شد آنچه بماند بالای چاه باشد.
نوع خط:
تزئینات متن:
تزئینات جلد:
نستعلیق.
عناوین و نشانیها و جدولها و اشکال هندسی به شنگرف.
تیماج مشکی.
1
1
1
1
1
1
1
2
تمامی رسالهها تصحیح شدهاند.
بین رساله اول و دوم نسخههای پزشکی پراکنده به عربی و فارسی و اشعاری از محمدحسین آشوب، سعدی، هاتف، منصور، صالح، ملک حسن، کمال، طاهر، هندو، امام علی (ع)، مهجور، ابوعلی، بهاءالدین محمد، رکنالدین مسعود، ابوالفرج، و فایدهای در وفیات ائمه و مطالبی در وجوب عصمت ائمه و امام شناسی و مطالبی در برآورده شدن حاجات و نامه محمد نجار به خان گیلان و جواب وی و یادداشتی به نقل از تفسیر ملا حسین کاشفی.
بین رساله سوم و چهارم یادداشتی در رب الراوند به خط یسین بن محمد امین حفید افندی به سال ۱۲۵۳ق. در تبریز و چند نسخه پزشکی پراکنده.
بین رساله چهارم و پنجم چند یادداشت پراکنده پزشکی و یادداشتی به خط عبدالوهاب بن محمد رفیع آهی سرهنگ فوج ۱۳ اصفهان به سال ۱۲۸۱ق. در گرگان و در خدمت میرزا علیاکبر جراح باشی.
بین رساله پنجم و ششم یادداشتی در چوب چینی.
بین رساله ششم و هفتم مقاله سوم از کتابی پزشکی در ذکر برخی از داروهای مرکب که احیانا به آن حاجت افتد و در هفت باب آ«ده است (۸۴پ - ۸۷ر) و چند جدول در نبض و حجامت.
بین رساله هشتم و نهم یادداشت مفصلی به نقل از هشت بهشت بدلیسی در ذکر بنای معبد ایاصوفیا در چهار گفتار آمده است (۱۳۱پ - ۱۳۸ر) و بین تمامی رسالههای دیگر نیز یادداشتهای بسیاری پزشکی و نجوم دیده میشود.
تصحیح رسالهها با حاشیهنویسی متفرقه بیشتر در پزشکی.
ماخذ فهرست: جلد ۲۰، صفحه ۶۶.
رساله مختصری است در شناخت اسطرلاب و چگونگی بهکارگیری و موارد استعمال آن. بدون فصلبندی.