، کاتب: خط چند خوشنویس بزرگ: شرفالدین حسین مشهدی، عبدالرحمان خوارزمی، محمود کاتب، سلطان محمد مشهدی، محمود بن محمد خماری، فخرالدین احمد و میرک شیرازی
، تاریخ کتابت: ۸۶۶ق.
؛۱۶*۲۶ سم. ۱۰۵گ. ۱۵س.
1
2
بسمله. الحمد لفاطر الارضین و السموات حمدا یحبه و یرضیه کما هو یستحقه لانه خالق البریات...
... از هیچ خطابی مثل خطاب یا امیرالمومنین مسرور نمیشود.
نوع خط:
تزئینات نسخه:
رکابه نویسی:
تزئینات جلد:
نستعلیق.
تمامی صفحات مجدول محرر به زر و مشکی و لاجورد. بیتهای ترجیعها به زر نگاشته شده، در صفحه عنوان شمسه زرین که به سفیدآب اسامی شاعران در دایرههای آن درج شده، برگهایی در میانه نسخه دارای تصویر درخت و چند سیمرغ به زر آمده است.
دارد.
مقوا رویه کاغذ ابر و باد عطف و سجاف تیماج.
4
1
چون به خط چند خوشنویس بزرگ در بغداد کتابت شده از ارزش بالایی برخوردار است.
در اول نسخه یادداشتی در ربیع الثانی ۱۳۱۲ق. و در آخر نسخه یادداشت دیگری است در همان تاریخ در تهران.
ماخذ فهرست: جلد ۳۱، صفحه ۱۵۷-۱۵۹.
جنگ شعری بسیار مهمی است از قرن ۹ق. شامل ترجیعات از شعرای مختلف که برخی از اشعار آن تازهیاب و چاپ نشده است. گزارش مندرجات جنگ: ص۱-۱۸: ترجیع بند معروف سعدی با عنوان «ترجیع شیخ سعدی» به سرآغاز: ای زلف تو هر خمی کمندی/ چشمت بکرشمه چشمبندی.
ص۲۴-۳۲: ترجیع بند دیگری از همو: ما مریدان کوی خماریم/ سر بمسجد فرو نمیآریم. تا اینجا به خط شرفالدین حسین مشهدی است و رقم او را دارد.
ص۳۵-۴۰: ترجیع بندی از سید فضلالله نعیمی تبریزی از بزرگان حروفیه: داریم نشان بینشانی/ دانیم زبان بیزبانی. این بخش در مقاله «نسخهشناسی آثار حروفیان در کتابخانه مجلس» منتشره در پیام بهارستان، دوره دوم، ش۳، ص ۲۱۳-۲۱۴ به دقت توصیف شده است.
ص۴۱-۵۰: ترجیع بند نسیمی: ما مظهر ذات کبریاییم/ ما جام جم جهان نماییم.
ص۵۱-۵۴: ترجیع مولانا محمد مغربی: ای هستی ذات تو نه از کی/ در جنب تو کاینات لاشی.
ص۵۵-۷۷: ترجیع بند دیگری از مغربی: آفتاب وجود کرد اشراق/ نور او سر بسر گرفت آفاق. در پایان این شعر رقم عبدالرحمن خوارزمی در ۱۸ ذیقعده ۸۶۶ق. در بغداد دیده میشود.
ص۷۹-۸۳: ترجیع امیر مخدوم: ای زمین و زمان ز تو روشن/ آستان تو وادی ایمن.
ص۸۴-۹۴: ترجیع مولانا همامالدین گلناری (یا گلباری؟): غیر یک بینشان نمیبینم/ وز جهان غیر جان نمیبینم. در پایان ترجیع آمده: «فی سابع شهر ذیالحجه الحرام سنه ست و ستین و ثمانمایه حرره العبد محمود الکاتب تجاوزالله عن سیئاته بمحمد و آله»
ص۹۵-۹۹: ترجیع خواجه عماد فقیه کرمانی: ای رخت آشوب دل عاشقان/ چون تو شهی نیست در اقلیم جان.
ص۹۹-۱۰۳: ترجیع مولانا عبید زاکانی: وقت آن شد که کار دریابیم/ در شتابست عمر بشتابیم.
ص۱۰۳-۱۰۹: ترجیع مولانا اشرف: ای فلک همچو گرد در کویت/ گشته و ره نیافته سویت. در پایان این بخش رقم سلطان محمد مشهدی در ۷ محرم ۸۶۶ق. دیده میشود.
ص۱۰۳-۱۰۹: ترجیع عبدالرحمان جامی: ای روی تو ماه عالمآرای/ چون ماه ز پرده روی بنمای.