بسمله الحمدلله الواحد الاحد الفرد الصمد الذی لم یتخذ صاحبه و لا ولدا... و بعد فقد وصل لی ناصیتنا کتاب من بعض اهل الکتاب...
عبده محمد المصطفی صلواته... کما یحب و یرضی فی الیوم الحادی و العشرین من شهر جمادی الثانی سنه اربع و ماتین و الف.
انجام فهرست پایانی: الصوره الخامسه تقرا من السطر احدی عشره کلمه بحذف اوله و اثبات آخره فیکون المقرو ماته و عشر کلمات و علی کل قراءه فالاخر کما یحب و یرضی.
نوع خط:
تزئینات جلد:
نوع کاغذ:
نسخ.
تیماج قهوهای فرسوده.
فرنگی.
1
بر پشت برگ آغاز یادداشتی است که اشاره به ماده تاریخ تالیف کتاب دارد «هذا جنای و خیاره فیه ۱۲۴۰ ثمرات لب الالباب فی ابطال شبه اهل الکتاب و الحمد لملهم الصواب».
1
پشت برگ آغاز، تملک مولف مورخ ۱۲۴۱ق و تملک عبدالعزیز بن شیخ حسین خالصی مورخ ۱۲۴۶ق.
مقدمه: و فیها ثلاثه فصول: الفصل الاول: فی بیان خیر الکلام و فی بیان العله فی خلق الکلام و فی بیان مبدا الخلاف و الحیره لکثیر من الناس. الفصل الثانی: فی بیان اصل التکلیف... ملازمته التامه للوجود و اختلاف التکالیف و بعثه الانبیاء. الفصل الثالث: فی ان الخطابات الالهیه انما توجهت للعقلاء و ان اقول الحکماء المتقین من ملتقاه الانبیاء. الباب الاول: فی ابطال نسبه الابوه و النبوه لله تعالی. الباب الثانی: فی الکلام علی بعض عبارات کتاب النصاری و التصدیق بالصدق و النفی بالکذب. الباب الثالث: فی اثبات نبوه نبینا محمد (ص). خاتمه: فی الوصیه لمن یقف علی هذا الکتاب من جمیع الناس و قول یخص العلماء العاملین من المسلمین و یخص خواص علماء اهل الکتاب و یطلب منهم النظر بعین الانصاف و البصیره و الجواب بطریق العقل و الحکمه الصحیحه.
نک: الذریعه ۵/ ۱۲.
ماخذ فهرست: جلد ۱/۲۴، صفحه ۳۸۶ - ۳۸۸.
یکی از دانشمندان مسیحی کتابی به نام مفتاح الخزائن و مصباح الدفائن در رد یهود - که منکر نبوت عیسی (علیه السلام) و طهارت مریم (علیها السلام) میباشند - و اسلام پرداخته و طی آن سوالاتی را مطرح کرده است. مولف، این کتار را در رد شبهات دانشمند مسیحی درباره اسلام نگاشته است. وی به سال ۱۲۴۰ق از تالیف پرداخته و چنانچه در پشت برگ آغاز نسخه آمده است، ماده تاریخ آن همان «ثمرات لب الالباب» میباشد. در ا ین اثر با شیوه (قال - اقول) به پاسخگری و دفاع از اسلام پرداخته و آن را در یک مقدمه و سه باب و یک خاته برگزار کرده است. آخرین بخش کتاب مطلبی است در ده سطر با عنوان «کمال» که به صنعت توشیح آراسته شده و نتیجه نهایی مطالب کتاب در آن گنجانده شده است. کلمات آغاز و انجام این بخش به شنگرف نوشته شده که چون به هم پیوندند جملاتی را تشکیل میدهند. در حاشیه به خط مولف در توصیف این نوشته چنین آمده است: «و یحتوی علی عشره اسطر کل سطر اثنتا عشره کلمه تقرء علی صور متعدده ذکرنا فی الفهرست منها خمس صور و ترکنا الباقی اعتمادا علی فهم الفطن الذکی و علی کل قراءه لا یتغیر المعنی المراد الذی سیقت له هذه الرساله و یکون الاخر کما یحب و یرضی». در الذریعه نام کتاب ثمرات لباب الالباب آمده، ولی در متن حاضر که در دست مولف بوده، آن را ثمرات لب الالباب نامیده است.