«بسمله، الحدیث الاول عن ابی یونس مولی عایشه رضی الله عنها قال قال رسول الله صلعم انما امراه اعانت زوجها فی طلب العلم ...».
«... الحدیث الاربعین ... ثم قال النبی صلی الله علیه و سلم طوبی للعلماء و المتعلم فقال رجل من القوم یا رسول الله فهذا للعالم فقال العالم و المتعلم فی الاجر سواء».
محل کتابت نامعلوم است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
نسخ.
عنوانها و نشانیها مشکی؛ اندازه متن: ۵/۱۸*۵/۱۱سم.
شرقی نخودی.
2
1
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است و تعلیقات مختصری به ترکی و عربی دارد.
در انجام فایدهای در قلم اظفار (گرفتن ناخن) به عربی و ترکی و نیز حدیثی نبوی (ص) در این زمینه آمده است. همچنین در برگهای (۱۱ب - ۱۴الف) فوائدی به ترکی و عربی مشتمل بر روایتی به نقل از ابوالسعود افندی، وردی از قهستانی، حدیثی نبوی در بیان علام آخر الزمان، چند فرع فقهی، به نقل از هدایه، قاضی خان، طحاوی، غرر، مشکلات، مجمع البحرین، فایدهای در قواعد القرآن، به نقل از جامع الفتاوی و نیز جدولی در مباحث فلسفی و غیر آن: «موجود - وجود، معدوم - عدم، قدیم - باقی و ...» به عربی و ترکی آمده است.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۳۱۴ - ۳۱۵.
چهل حدیث نبوی صلی الله علیه و آله و سلم در فضیلت علم و عالم و تعلیم است. باید افزود با اینکه در سرچشمهها و فهرستها تفحص نسبتا زیادی از سوی راقم سطور صورت گرفت. لیکن با این حال شوربختانه به نسخهی دیگر یا آگاهیهای بیشتری از این اثر دسترسی مقدور نگردید. باید دانست که از مولی علی قاری هروی (د. ۱۰۱۴ق) اثری با عنوان اربعون حدیثا فی فضل العالم و المتعلم و نیز از احمد بن معدان تحبیبی (د. ۵۵۰ق) اثری با عنوان اربعون حدیثا فی فضل العلم و العلماء و المتعلمین در فهرستها گزارش گردیده است، لیکن آغاز آنها با نسخهی مورد بحث متفاوت میباشند.
/ تقیالدین محمد بن پیرعلی بالکسیری برگوی مشهور به «برگلی» و «بیرکلی»