/ از: ابوعبدالله شریف محمد بن یوسف بن حسین (عمر) بن شعیب حسنی سنوسی تلمسانی
: کاتب: [سید نافع]
، تاریخ کتابت: اواخر سدهی ۱۱ق.
۳ (۲ب - ۴ب) برگ، ۲۰ سطر
؛ ۲۰/۵*۱۵سم.
این اثر در سال ۱۲۷۲ق در قاهره با تصحیح محمود الجزائری به صورت چاپ سنگی در حاشیه الباجوری و نیز در سال ۱۸۴۸م به اهتمام و. ولف (Ph. Wolff) همراه ترجمهی آلمانی آن در لایپزیگ و سپس در به اهتمام لوشیانی (Luchiani) با تعلیقات و ترجمهی فرانسوی او در سال ۱۸۹۶م در الجزائر و پس از آن نیز بارها در مصر و فاس و جاهای دیگر به چاپ رسیده است.
1
2
«بسمله، الحمدلله و الصلوه و السلام علی رسول الله؛ اعلم ان الحکم العقلی منحصر فی ثلاثه اقسام: الوجود و الاستحاله و الجواز فالواجب ما لا یتصور فی العقل ...».
«... و غفل عن ذکره الغافلین و رضی الله سبحانه و تعالی عن اصحاب رسول الله اجمعین و عن التابعین و تابعیهم و تبعهم باحسان الی یوم الدین و السلام علی جمیع الانبیاء و المرسلین و الحمدلله رب العالمین؛ تمت».
محل کتابت نامعلوم است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
نسخ.
عنوانها و نشانیها مشکی؛ اندازه متن: ۵/۱۸*۵/۱۱سم.
شرقی نخودی.
2
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۳۱۱ - ۳۱۳.
رسالهی مختصری استدلالی در بیان عقاید اهل سنت در توحید و صفات خداوند متعال است. مولف در این موضوع، علاوه بر این رساله، دارای دو رسالهی دیگر به نامهای العقیده الوسطی و نیز العقیده الکبری است که با نام خاص ام البراهین نیز اشتهار دارد و بر آن شروح چندی نیز از سوی خود مولف و برخی دانشمندان نوشته شده است که حاجی خلیفه به برخی اشاره نموده است و در ضمن مجموعهی شمارهی «۲۱۰۲» کتابخانهی آیت الله العظمی مرعشی (ره) در قم (فهرست: ج۶: صص ۱۱۴ - ۱۱۷) نیز مجموعهای از شروح متعدد ام البراهین گزارش گردیده است. بنا بر آگاهی راقم، از ام البراهی در این کتابخانه یک نسخه به شمارهی «۵۵۶ط» گزارش گردیده است. در ضمن نسخههای متعددی را نیز قرهبلوط در معجم التاریخ (ج۵، ص۳۳۱۳) معرفی نموده است.
/ تقیالدین محمد بن پیرعلی بالکسیری برگوی مشهور به «برگلی» و «بیرکلی»