/ از: مجدالدین ابوالفضل (ابومحمد) عبدالله بن محمود بلدجی رومی موصلی مشهور به «ابن مودود»
، تاریخ کتابت: سدهی ۱۲ق.
۱۴۵ برگ، ۹ سطر
؛رقعی.
1
2
«بسمله، کتاب الطهاره من اراد الصلوه فهو محدث فلیتوضا و فرض الوضوء غسل الوجه و الیدین مع المرفقین و مسح ربع الراس و غسل الرجلین ...».
«... و الشارب و لحیه الکوسج و ثدی الرجل ... الاخرس ... و العین العوراء و الرجل العمی ... الصبی ... و ذکره اذا لم ...» افتاده.
کاتب و محل کتابت نامعلوم است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نستعلیق و نسخ تحریری (چند قلم).
عنوانها و نشانیها قرمز، قهوهای و مشکی؛ اندازه متن: ۱۵*۸سم.
شرقی و فرنگی نخودی نازک و ضخیم.
مقوایی با روکش کاغذی فرسوده به رنگ لجنی مایل به سرمهای با دایرههای کوچک مشکی با عطف تیماج قهوهای فرسوده.
2
1
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است. تعلیقات و حاشیه نویسی زیادی در هامش و بین سطور دارد.
عناوین نام کتابها، بابها و فصلها به طرز جالی تزیین و نقاشی شده است و نیز اشکال هندسی جالبی در برخی برگها (همچون برگ ۴۵الف و ۵۵ب) دیده میشود.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۹۸ - ۲۹۹.
متن فقهی مختصری بر مبنای اهل سنت است که مولف آن را در ایام جوانی بر اساس مذهب حنفیه، پیش از کتاب المختار فی فروع الحنفیه و شرح آن به نام الاختیار [لتعلیل المختار] تالیف نموده است. این کتاب مشتمل بر یک دوره مسائل و احکام از کتاب الطهاره تا کتاب الدیات است. حاجی خلیفه دربارهی این اثر مینویسد: «المختار فی فروع الفقهیه ... ثم شرحه و سماه الاختیار ... ذکر فیه انه جمع فی شبابه مختصرا سماه الختار للفتوی و اختار فیه قول الامام ابی حنیفه فتداولته الایدی فطلبوا منه شرحا فشرحه شرحا اشار فیه الی علل المسائل و معانیها و ذکر فروعا یحتاج الیها و یعتمد فی النقل علیها». در برخی مصادر، از این اثر در کتابخانههای خارج از کشور نسخههای متعددی گزارش گردیده است و شوربختانه آنگونه که از ظواهر امر پیداست در فهرستها، نسخههای الختار فی الفروع با تالیف دیگر ابن مودود، یعنی المختار فی الفروع الحنفیه مخلوط شده است؛ نیز گفته شده که این اثر با تحقیق محمد محییالدین عبدالحمید در ۵ جلد در سال ۱۳۶۹ق/۱۹۵۰م در قاهره و نیز با تحقیق جمعی در سال ۱۹۶۶ - ۱۹۶۷م در حلب منتشر گردیده است که به نظر میرسد با توجه به حجم آن بایستی کتاب المختار فی فروع الحنفیه بوده باشد و الله اعلم.