حاشیه شرح المطالع = حاشیه لوامع الاسرار فی شرح مطالع الانوار
[ نسخه خطی]
/ از: ابوالحسن فخرالدین علی بن محمد حسینی جرجانی شیرازی مشهور به «میر سید شریف»
محل کتابت: دارالفیض شیراز
: کاتب: محمدسلمان بن شیخشاه لنکرکنانی
، تاریخ کتابت: سال ۱۰۱۳ق.
۱۸۷ (۱۴ب) و (۱۶الف - ۲۰۱الف) برگ، ۱۷ سطر.
این حاشیه در سال ۱۲۷۶ و ۱۳۰۳ق ذیل لوامع الاسرار در استانبول به چاپ رسیده است.
1
2
«بسمله، قال وحید زمانه تغمده الله بغفرانه: الحمدلله فیاض ذوارف العوارف الفیاض الوهاب من فاض الماء فیضا و فیضوضه اذا کثر حتی سال عن جانب الوادی ...».
«... المرتب علی الاستعدادات الحاصل من الاحساسات المتعلقه بجزئیاته اقرب فیکون اعرف و هذا جار فی الذاتی و العرضی اذا کان افراده محسوسه؛ قد تم».
رقم کاتب: «قد تم فی یوم الثلثا رابع عشر من شهر ذی الحجه الحرام فی دارالفیض شیراز فی ید اقل الطلاب محمدسلمان بن شیخشاه لنکرکنانی سنه ثلث عشر [و] الف فی هجره الرسول [صلی الله علیه و آله و سلم]».
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
نسخ و نستعلیق.
عنوانها و نشانیها مشکی و شنگرف؛ اندازه متن: ۱۴*۵/۷سم.
شرقی نازک نخودی زرد آهار مهره زده.
2
1
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است. حاشیه نویسی با نشانهای «علامه الدوانی، مسعود، منه، عماد، شرح تجرید، ابیوردی، تاج الاسامی، قاضی، معین و ...» دارد.
در برگهای (۲۰۱ب) و (۲۰۲الف) فوائدی در «وجود مرآتی» و «دلالات منطقی» گویا از تفتازانی و دیگران به صورت ناتمام دیده میشود.
3
1
در آغاز (۱۴الف) و میان برگهای نسخه (۵۰الف، ۸۵ب، ۱۰۷الف) چند مهر بیضی از کاتب «بنده شاه ولایت محمدسلیمان» و دیگری «علی شاه ولایت امیر ...» دیده میشود.
در برگ (۱۹۶ب) یک تملک «سید جلال ... خباز کاشانی» با تاریخ ۱۳۲۵ق آمده است.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۶۵ - ۲۶۶.
حواشی و تعلیقاتی بر کتاب لوامع الاسرار فی شرح مطالع الانوار تالیف قطبالدین محمد بن محمد تحتانی بویهی رازی (د. ۷۶۶ق) با عنوان «قوله - قوله» است که میر سید شریف هنگام قرائت آن شرح، نزد مبارکشاه منطقی، بر آن نگاشته است. این حاشیه به جهت اهمیت و نکات بدیع آن مورد توجه دانشمندان و دانشجویان علم منطق، از عامه و خاصه قرار گرفته و بر آن حاشیه، حواشی و تعلیقات دیگری نوشتهاند که مرحومان آقا بزرگ تهرانی و حاجی خلیفه به برخی از آن حواشی اشاره کردهاند و خوشبختانه از برخی از حواشی مذکور، نسخههای دستنویسی نیز در این کتابخانه موجود است. از حاشیهی میر سید شریف بر شرح مطالع در این مجلدات مختلف فهرستهای این کتابخانهی عامره، چندین نسخه توصیف گردیده است و از جمله نسخههای جدید آن میتوان به شمارههای «۱۰۱۱۳»، «۱۰۵۳۷»، «۴۱۸ط»، «۱۴۷۴۹»، «۱۷۴۰۷» و «۱۸۶۷۹» اشاره نمود. همچنین دهها نسخهی دستنویس نیز از آن، توسط علیرضا قرهبلوط در معجم التاریخ (ج۳، ص۲۱۹۳) گزارش گردیده است.
/ حکیم قطبالدین ابوجعفر محمد بن محمد تحتانی بویهی رازی مشهور به «قطب رازی»