مناظره المامون مع الامام علی بن موسی الرضا علیهما السلام = محاوره المامون و الامام الرضا علیه السلام = المناظره المامونیه = سوال المامون عن الرضا و جواباته علیه السلام
[ نسخه خطی]
/ از: شیخ ابوجعفر محمد بن علی بن محسین قمی مشهور به «ابن بابویه» و «شیخ صدوق»
: کاتب: محمد بن محمدحسین خوانساری بروجردی
، تاریخ کتابت: سال ۱۳۱۵ق.
۱۰ (۵۹ب - ۶۸ب) برگ، ۱۶ سطر.
باید افزود که این سوال و جواب، همراه النافع لیوم الحشر فاضل مقداد در سال ۱۲۹۴ و ۱۳۰۰ق در تهران و در سال ۱۳۱۰ق در تبریز به صورت سنگی و در سال ۱۳۴۳ق به صورت سربی در نجف اشرف منتشر شده است.
1
2
«بسمله، روی الصدوق علیه الرحمه فی کتاب عیون اخبار الرضا علیه السلام عن تمیم بن عبدالله القرشی عن ابیه عن احمد بن سلیمان النیشابوری عن علی بن جهم قال حضرت مجلس المامون لعنه الله علیه و عنده الرضا علیه السلام [قال] له المامون: یابن رسول الله الیس من قولک ان النبی معصومون؟ قال: بلی؛ قال: فما معنی قول الله عزوجل: عصی آدم ...».
«... علی سبیل الانقطاع الی الله و الرجوع الیه و یکون وجه حسنها فی هذا الموضع استحقاق الثواب بها او کونها لطفا کما یحسن ان یقع ممن یقطع علی انه غیر مستحق ...» ناتمام.
محل کتابت نامعلوم است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
نسخ.
اندازه متن: ۱۵*۸سم.
فرنگی سفید.
1
2
عنوانها و نشانیها نانوشته؛ عناوین نسخه نانوشته است. هامش نسخه مسطرهبندی شده، گویا قرار بوده که رسالهای در آن نوشته شود که نانوشته مانده است.
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۴۸ - ۲۴۹.
رسالهای مشهور در بیان گفتگوهای بین حضرت علی بن موسی الرضا علیهما آلاف التحیه و الثناء و مامون عباسی و آن در واقع سوالاتی از سوی مامون است که بیشتر دربارهی عصمت انبیاء علیهم السلام از حضرت امام رضا علیه السلام نموده است و آن از سوی شیخ صدوق (د. ۳۸۱ق) در کتاب عیون اخبار الرضا علیه السلام و به روایت تمیم بن عبدالله قرشی از پدرش احمد بن سلیمان نیشابوری از علی بن جهم نقل شده است؛ البته تردیدی نیست که بین حضرت و مامون گفتگوهای متنوعی در موضوعات گوناگون در مقاطع و مناسبتهای مختلف صورت گرفته است و در این زمینه در سرچشمهها (منافع) و فهارس با عنوان مناظرات المامون مع الامام الرضا علیه السلام به عربی و فارسی آثار متنوع چندی گزارش گردیده است که ممکن است برخی از آنها نیز در مواردی با نسخهی مورد بحث مرتبط بوده باشد که به هر تقدیر نیاز به بررسی بیشتر دارد. به نظر میرسد گفتگوهای مورد بحث، همان مناظرهای بوده باشد که از سوی بزرگانی همچون مرحومان علامه مجلسی (د. ۱۱۱۰ق) و مولی محمداسماعیل خواجویی (د. ۱۱۷۳ق) نیز شرح گردیده است.
/ جمالالدین ابوعبدالله مقداد بن عبدالله سیوری حلی اسدی مشهور به «فاضل مقداد»
النافع لیوم (= نافع یوم) الحشر فی شرح باب الحادی عشر