/ از: میرزا محمدابراهیم بن محمدباقر مروی هروی قزوینی اصفهانی مشهور و متخلص به «جوهری»
، تاریخ کتابت: اوایل سدهی ۱۳ق.
۷۶ (۱۵۷الف - ۲۳۳ب) برگ، ۱۷ سطر.
این اثر در سالهای ۱۲۶۰ در قزوین، در سالهای ۱۲۵۸، ۱۲۶۳، ۱۲۸۰، ۱۳۰۲، ۱۳۰۲، ۱۳۱۸ و ۱۳۷۷ق به صورت سنگی در تهران و نیز سالهای ۱۳۵۵ق، ۱۳۲۱ش، ۱۳۶۷ق به صورت سربی در تهران منتشر شده است و همچنین دگر بار در سالهای ۱۲۷۴ و ۱۲۹۴ق در تبریز به صورت سنگی به چاپ رسیده است.
1
2
«بسمله، نحمدک اللهم یا من خصنا بمصیبه من بکا علیه السموات و سکانها و الجبال و خزانها و الارض و قیعانها ... زبان من و حمد حرفی است سست شکسته قلم کی نویسد درست، حمد نخستین و نخستین حمدی که آرایش جمال و پیرایه بالای شاهد دلارای سخن را شاهد تحفه بارگاه محمودی ...».
«... (۲۲۷ب) شعله بیست و هشتم وداع کردن مظلوم کربلا اهل بیت را ... (۲۳۳ب) و قریش یعبدون الوثنین من له عم کعمی جعفر وهب الله اجتحتین فی سبیل الله ماذا صنعوا امه السوء معا بالعترتین...» نانوشته.
کاتب و محل کتابت نامعلوم است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
نسخ.
عنوانها و نشانیها مشکی؛ اندازه متن: ۵/۱۷*۱۰سم.
فرنگی سفید نازک آهار مهره شده.
2
1
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است.
در برخی برگها فوائدی از کتاب الکافی و ... از منابع مختلف نوشته شده است.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۳۴ - ۲۳۵.
کتابی در شرح فضائل و مصائب اهل بیت عصمت علیهم السلام است که به درخواست حاجی محمدصالح و آقا صالح خانبان در یک مقدمه (چهارده بند در مصیبت امام حسین علیه السلام) و دوازده آتشکده و هر آتشکده نیز در چند شعله و مجلس، به نظم و نثر (اشعار جوهری با عنوان لمولفه) و یک خاتمه در حالات مولف در قزوین به سال ۱۲۵۰ق تالیف و به پادشاه وقت (محمدشاه قاجار ۱۲۵۰ - ۱۲۶۳ق) تقدیم گردیده است. عناوین دوازده آتشکده عبارت است از: ۱. در احوال خاتم الانبیاء صلی الله علیه و آله و سلم؛ ۲. در مصیبت فاطمه زهرا سلام الله علیها؛ ۳. در مصائب سید اوصیا علیه السلام؛ ۴. در احوال حضرت امام حسن علیه السلام؛ ۵. در مصائب امام مظلوم شهید کربلا علیه السلام؛ ۶. در احوال امام سجاد علیه السلام؛ ۷. در ذکر خروج مختار؛ ۸. در شهادت امام باقر و امام صادق علیهما السلام؛ ۹. در احوال امام کاظم علیه السلام؛ ۱۰. در مصائب امام رضا علیه السلام؛ ۱۱. در احوال امام نهم و دهم علیهما السلام؛ ۱۲. در احوال امام عسکری و صاحب الزمان علیهما السلام. باید افزود که از این اثر در این کتابخانه نسخهی دیگری نیز به شمارهی «۱۱۳۷۵» موجود است؛ همچنین در برخی مصادر، از این اثر در کتابخانههای مسجد اعظم قم، آستان قدس رضوی در مشهد و کتابخانهی آیت الله العظمی مرعشی در قم و جز اینها نسخ چندی، گزارش گردیده است.