/ از: ابوسعید سعدالدین مسعود بن عمر تفتازانی حنفی مشهور به «ملاسعد تفتازانی»
، تاریخ کتابت: سال ۹۵۶ق (بخش نونویس سدهی ۱۳ق).
۶۷ برگ، ۱۵ سطر
؛خشتی.
1
2
«بسمله، الحمدلله المتوحد بجلال ذاته و کمال صفاته المتقدس فی نعوت الجبروت عن شوائب النقص و سماته و الصلوه علی نبیه محمد الموید ... و بعد فان مبنی علم الشرایع و الاحکام و اساس قواعد عقائد الاسلام هو علم التوحید و الصفات الموسوم بالکلام المنجی عن غیاهب الشکوک و ظلمات الاوهام و ان المختصر المسمی بالعقائد للامام الهمام ... نجم المله والدین عمر النسفی ... فحاولت ان اشرحه شرحا یفصل مجملاته و یبین مفضلاته ... هو حسبی و نعم الوکیل؛ اعلم ان الاحکام الشرعیه منها ما یتعلق بکیفیه العمل و یسمی اعتقادیه ...».
«... و یقدورون باذن الله تعالی علی افعال اقوی و اعجب من ابراء الاکمه و الابرص و احیاء الموتی و الترقی و العلو انما هو فی امر ... اظهار الاثار القویه لا فی مطلق الشرف و الکمال فلا دلاله علی افضلیه الملائکه؛ تمت».
کاتب و محل کتابت نامعلوم است؛ رقم کاتب: «تمت تاریخ ۹۵۶ق».
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نستعلیق تحریری (چند قلم).
عنوانها و نشانیها قرمز و مشکی؛ اندازه متن: ۱۵*۸سم.
فرنگی نخودی ضخیم و سفید نازک آهار مهره شده.
مقوایی با روکش کاغذی کرم، عطف و مغزی تیماج قهوهای تیره فرسوده.
2
1
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است. حاشیه نویسی و تعلیقات نسبتا زیادی در هامش و زیر سطور با نشانهای «شرح، منه، رمضان شرح شرح عقائد، شمسالدین، قره، عصامالدین، مولانازاده و ...» دارد.
برخی برگهای میانی نونویس گردیده است؛ روی آغازین برگ چند فایدهی کلامی و فقهی کوتاه به عربی و ترکی آمده است.
1
3
بر پشت جلد، تملک «عبدالباقی بن محمد بن حسین».
در آغاز و انجام نسخه، مهر گرد «... اوغللرندن مصطفی ناظم کتبخانهسی ... ۱۲۳۹ ... حوضه» دیده میشود.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۲۳ - ۲۲۵.
شرح مزجی موجزی بر کتاب العقائد نجمالدین ابوحفص عمر بن محمد نسفی (د. ۵۳۷ق) در اعتقادات اهل سنت (حنفیان) است مولف از آن در ماه شعبان سال ۷۶۸ق فراغت یافته است. در برخی فهارس از این شرح با نام خاص عقائد المتقین یاد شده که سرچشمهی آن دانسته نگردید. این شرح از جمله شروح متعدد عقائد نسفی است که حاجی خلیفه گزارشی از آنها بدست داده است. شرح تفتازانی به جهت اهمیت آن، حواشی و تعلیقاتی در طی سالهای پیشین از سوی دانشمندان و متکلمان علوم اسلامی، بر آن نگاشته شده است که از آن جمله میتوان به تعلیقات خیالی اشاره نمود که نسخهای نیز از آن در همین فهرست معرفی گردیده است. از این اثر نسخههای دستنویس متعددی در این کتابخانه موجود است که از آن جمله میتوان به نسخ جدید، شمارههای «۱/۱۵۶۹۸»، «۹۳۰۹» اشاره نمود. از این ا ثر نسخ چندی در کتابخانههای ایران و خارج از کشور موجود است که علیرضا قرهبلوط در معجم التاریخ (ج۵، صص ۳۶۶۳ - ۳۶۶۴) گزارشی از آنها بدست داده است. از این اثر چاپهای متعددی در دست است که از آن جمله به چاپ سالهای ۱۲۶۶، ۱۲۷۱، ۱۲۷۹، ۱۲۸۶، ۱۳۰۰ و ۱۳۰۸ق در استانبول، در سال ۱۳۰۷ق در ازمیر، در سال ۱۲۹۱ق در قاهره، در سال ۱۲۶۰ق/۱۸۴۴م در کلکته و نیز در سال ۱۲۸۶ق/۱۸۶۹م در لکهنو - هند اشاره نمود.