<ال>اصباح فی شرح دیباجه المصباح = اعراب دیباجه المصباح = شرح دیباجه المصباح
[ نسخه خطی]
/ از: ابوسعید سعدالدین مسعود بن عمر تفتازانی حنفی مشهور به «ملاسعد تفتازانی»
، تاریخ کتابت: سدهی ۱۲ق.
۳۴ برگ، ۱۵ - ۱۶ سطر
؛رقعی.
1
2
«بسمله، الحمدلله الذی لایبلغ کنهه جاد و لا یحصی عدد نعمه عاد ... و بعد فهذه اوراق لاعراب دیباجه المصباح من غرائب فواید المفتاح و ابتداء اولا بایه من کتاب الله تعالی تبرکا و بیت من الابیات ...».
«... من جهه العاملیه یلزم ثبوت باب الخامس بالاستواء لا بالعقل تجوزه ان یکون شیئا اخر غیر الخامس؛ تمت الکتاب بحمدالله و حسن التوفیق و الصلوه علی سیدنا محمد و آله اجمعین».
کاتب و محل کتابت نامعلوم است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
تزئینات نسخه:
نستعلیق، نسخ (دو قلم).
عنوانها و نشانیها قرمز؛ اندازه متن: ۵/۱۴*۶سم.
فرنگی سفید آهار مهره شده.
مقوایی با روکش کاغذی کرم؛ عطف تیماج قهوهای روشن.
برگها مجدول به رنگ قرمز است.
2
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۱۲ - ۲۱۴.
شرح دیباجی کتاب نحوی المصباح فی النحو، تالیف ابوالفتح ناصر بن عبدالسید بن علی مطرزی خوارزمی (د. ۶۱۰ق) است که شارح در آن به جهت تیمن، به اعراب آیهی شریفهی (رب انی لا املک الا نفسی) پرداخته و سپس برای ترغیب دانشجویان علم نحو نکاتی را در چهار مطلب آورده است و پس از آن به اعراب دیباجهی کتاب مذکور و سایر مسایل نحوی پرداخته است؛ وی در این اثر از برخی مصادر، همچون شرح جمالالدین بر کشاف و جز آن نیز یاد نموده است. از این اثر دستنویسهایی در برخی کتابخانههای ایران، قبرس، ترکیه، حجاز، مصر، آلمان و آمریکا نگهداری میگردد. ناگفته نماند که شرحی بر یکی از شروح دیباجهی مصباح از سوی قاضی یعقوب بن سیدی علی بروسوی (د. ۹۳۰ یا ۰۳۱ق) نوشته شده است که در این کتابخانه، نسخههای آن به شمارههای «۱۳۷۹۷»، «۱۱۴۴۲» نگهداری میگردد و به نظر میرسد آن در واقع شرح و تعلیقهای بر همین شرح مورد بحث بوده باشد؛ البته تردیدی نیست که باید بررسی بیشتری در این امر صورت پذیرد.