/ از: جمالالدین ابومحمد عبدالله بن یوسف بن احمد انصاری مصری نحوی مشهور به «ابن هشام»
: کاتب: ملا رجبعلی
، تاریخ کتابت: سال ۱۰۹۴ق.
۱۰۶ برگ، ۱۵ سطر
؛خشتی.
1
2
«بسمله، قال الشیخ الامام العالم ... الانصاری ... الحمدلله رافع الدرجات لمن خفض لجلاله و فاتح البرکات لمن انتصب لشکر اتصاله ... بعد فهذه نکت حررتها علی مقدمتین المسمات بقطر الندا و بل الصدا رفعه لحجابها کاشفه لنقابها ... ص: الکلمه قول مفرد، ش: تطلق الکلمه فی اللغه علی الجمل المقیده کقوله تعالی کلا آنها...».
«... ذلک باطل باتفاق فتعین القول الاول و انما لایرد الثانی لانه لایوجد فی کلام النحات و لا فی کلام العرب؛ تمت الکتاب».
محل کتابت نامعلوم است؛ رقم کاتب: «تمت کتاب القتریه النحویه من ید ملا رجب علی فی شهر ذی القعده الحرام سنه ۱۰۹۴ق؛ تم».
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
عنوانها و نشانیها شنگرف و مشکی؛ اندازه متن: ۵/۱۵*۸سم.
فرنگی نخودی و سفید و حنایی نازک و ضخیم با مارک تجارتی مخصوص.
مقوایی فرسوده با روکش کاغذی کرم با عطف و مغزی تیماج قهوهای تیره.
2
1
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است. اندکی تعلیقات و حاشیه نویسی به عربی و فارسی در هامش و متن با نشان «۴۱۲» دارد.
در آغاز دعای دخول حرم حضرت ابوالحسن علی بن موسی الرضا علهما السلام دیده میشود. ابیاتی از ترکیببند مشهور محتشم کاشانی «باز این چه ماتمست ...» و نیز ابیاتی همچون: آواز واحسین ز عرش برین رسید گویند یا علی که حسینت خمیده شد آمده است.
3
در برگ (۲الف) یک مهر گرد «عبده احمد ... ۱۲۱۴» و همچنین در انجام (پشت جلد) نام «حاجی الحرمین شریفین حاجی ملا بابا سلمه الله تعالی» با مهر محو شدهی او دیده میشود.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۱۹۱ - ۱۹۳.
شرح کتاب نحوی قطر الندی و بل الصدی تالیف خود شارح علامه است. این اثر به جهت ایجاز و اهمیت آن مورد توجه دانشمندان علوم ادبی قرار گرفته و افزون بر خود ابن هشام، کسان دیگری نیز بر متن یا شواهد آن شروح و تعلیقاتی نوشتهاند که به برخی از آنها حاجی خلیفه اشاره نموده و نسخههایی نیز از آن آثار در این کتابخانه موجود است که در برخی فهرستهای کتابخانه معرفی شده است. همچنین از شرح قطر الندی در این کتابخانه دستنویسهایی به شمارههای «۱/۵۳۹ط»، «۲/۳۸۸۹»، «۱۱۵۶۵»، «۵۷۵۸»، «۷۶۴۷»، «۲/۷۲۴۸» و «۱۸۸۷۱» نگهداری میگردد و دو نسخه نیز در همین فهرست به شمارههای «۱/۴۵۱» و «۴۹۶» در صفحات آتی معرفی میگردد و همچنین در برخی کتابشناسیها و فهرستها، از نسخ سایر کتابخانههای ایران و کشورهای دیگر گزارشهایی منتشر شده است.