/ از: برهان الشریعه محمود بن عبدالله محبوبی بخاری حنفی مشهور به «صدرالشریعه اول»
محل کتابت: بلغراد ارنود
: کاتب: عبدالکریم بن محمد
، تاریخ کتابت: سال ۹۷۶ق.
۲۹۴ برگ، ۷ سطر
؛رقعی.
1
2
«بسمله، حمد من جعل العلم اجل المواهب الهنیه و اسباها و اعلی المراتب السنیه و اسماها؛ احسن ما یفتتح به الکلام و ... و بعد فان الولد الاعز عن عبیدالله ... لما فرغ من حفظ الکتب الادبیه و تحقیق لطایف الفضل و نکت العربیه، اجبت ان یحفظ فی علم الاحکام کتابا رایعا لعیون مسائل الفقه راعیا مقبول الترتیب و النظام ... فالقت فی روایه کتاب الهدایه و هو کتاب فاخر و بحر مواج زاخر ... کتاب الطهاره قال الله تعالی یا ایها الذین آمنوا اذا قمتم الی الصلوه فاغسلوا ...».
«... فی غنم مذبوحه فیها میته هی اقل تحری و اکل فی الاختیار؛ الحمدلله علی التمام و علی رسوله افضل السلام».
رقم کاتب: «تم الکتاب بعون الله و حسن [تو]فیقه و غفر لعبده المذنب الغریق و وسع علیه النعمه و الارزاق علی ید العبد الضعیف النحیف المحتاج الی رحمه الله تعالی عبدالکریم بن محمد غفرالله له و لوالدیه و احسن ... فی اواخر جمادی الاخره لسنه ست و سبعین و تسعمائه فی قصبه بلغراد ارنود؛ تم».
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نسخه معرب.
عنوانها و نشانیها: شنگرف و مشکی؛ اندازه متن: ۵/۱۲*۵/۶سم.
فرنگی سفید نازک آهار مهره زده با مارک تجارتی PB.
مقوایی فرسوده با روکش کاغذی قهوهای روشن همراه طرح گل و بوته.
2
1
این نسخه به ندرت در حاشیه تصحیح گردیده است. تعلیقات و حاشیهنویسی مختصری در میان سطور و هامش با نشانهای «هدایه، کافی، س، ح و...» دارد.
در آغاز نام «قلندر علی رضا افندی ...» آمده است.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۱۸۴ - ۱۸۶.
متن فقهی مشهوری نزد اهل سنت (حنفیان) است که مولف به جهت سبط خود، صدرالشریعهی ثانی عبیدالله بن مسعود محبوبی (د. ۷۵۰ق) تالیف نموده است. این اثر به جهت اهمیت آن مورد توجه دانشمندان و فقهای اهل سنت قرار گرفته و شروح، ترجمهها، اختصارات و تعلیقات متعددی بر آن نگاشتهاند که حاجی خلیفه گزارشی از برخی از آنها ارائه نموده است. از این اثر فقهی در این کتابخانه نسخههای متعددی موجود است که از آن جمله میتوان به شمارههای جدید «۱/۹۵۳۷»، «۱۶۲۲۵» و چهار نسخهی دیگر که اخیرا (اسفند ۱۳۸۷) همراه ۶۶ دستنویس دیگر از سوی راقم به این کتابخانه اهداء گردید، اشاره نمود؛ از این اثر نسخ چندی در کتابخانههای ایران و خارج از کشور موجود است که علیرضا قرهبلوط در معجم التاریخ (ج۵، ص۳۵۹۳) گزارشی از بخشی از آن نسخ ارائه نموده است. نسخهی حاضر جلد نسخت کتاب میباشد. این اثر منفردا یا همراه شروح و ترجمههای فارسی و ... چاپهای متعددی دارد که از آن جمله میتوان به چاپ لاهور ۱۹۱۵م اشاره نمود.