/ از: حامد بن احمد قریمی صوفی خلوتی متخلص به بینوا و مشهور به شیخ حامد بینوا
، تاریخ کتابت: اواخر قرن ۱۲ یا اوایل قرن ۱۳ق.
۴ برگ (۳۵ب - ۳۸ الف)؛ ۲۷ سطر
؛خشتی.
1
2
بسمله، الحمدلله رب العالمین و الصلوه و السلام علی خیر خلقه محمد و آله و صحبه اجمعین؛ امدی بنم روح پرفتوحم دوام تجلی یه ایروب صفای کلی بوله سز، اعوذ بالله من الشیطان الرجیم (الرحیم علی العرش استوی) آیه کریمه سنک تفسیر حقیقیسین سوال بیورمش سز غالبا اقلیم وجود انسانیه ده اولان عرش معنویه اوزره خلیفه الرحمن اولان...
... لایعلمه الا هو در ایمدی بنم عزیزم بو رساله نک جناب شریفه و سائر احباب اهل وفایه حقیر پرتقصیر دن یادگار اولسون... و المامول الدعاء اذا وجدتم الرجاء من عطاءالله تعالی الی خادم نعال الفقراء شیخ حامد بینوا رحمهالله، تم.
در نسخهای که از این اثر در دارالکتب قاهره (۲۹ تفسیر ترکی طلعت) [مبشر طرازی، نصرالله: فهرس المخطوطات الترکیه العیمانیه: ج۲، ص۲۰۰] موجود است و از شیخ حامد، فهرستنگار آن احتمال داده که مفسر بایستی کوچک حامد افندی (د. ۱۱۷۲ق.) بوده باشد که صحیح نیست
نام کاتب و محل کتابت نامعلوم است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نسخ.
عناوین و نشانیها مشکی؛ اندازه متن: ۵/۱۷*۵/۱۲ سم.
فرنگی نخودی نازک.
میشن یک لایی قهوهای روشن با عطف تیماج قهوهای تیره.
4
1
به نظر میرسد این رساله از نسخ نادره بوده باشد، در سرچشمهها (منابع) و فهرستهای در دسترس نسخه دیگری از آن مورد شناسایی نگردید.
در آغازین برگ این مجموعه، نام برخی رسالههای این مجموعه نفیس و نیز یک بیت شعر به فارسی: گل نرگس نکو باشد به دیدن - و لکن تلخ باشد در چشیدن.
1
تملک حسین حلمی بن محمود طربزونی با مهر گرد کوچک «من له عقل سلیم... حسین ۱۲۹۰» آمده است.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۳۴۰.
از این تفسیر، دو نسخه در کتابخانه ملی آنکارا و یک نسخه نیز در کتابخانه عثمان ارکین (ضمن کتابخانه بلدیه) در استانبول نگهداری میشود. (قره بلوط، علیالرضا؛ معجم تاریخ التراث الاسلامی: ج۲، ص۷۹۰.
تفسیر موجز آیه کریمه (الرحمن علی العرش استوی) [سوره طه، آیه ۵] است که در آن شیخ حامد بینوا، به روش متصوفه، به کیفیت استوای الهی و تبیین آن پرداخته است.