، تاریخ کتابت: روز جمعه ماه شعبان سال... (سدهی ۱۱ق).
۵۷ برگ، ۷ سطر
؛ خشتی.
1
2
«بسمله، قال المفتقر الی الله الودود احمد بن علی بن مسعود... الصرف ام العلوم و النحو ابوها و یقول فی الداریات داروها ... فجمعت فیه کتابا...».
«... یطوی فی التی اجتمع بتقدیر اعلالها و فی التی لم یجتمع اعلالا یکون حکمهما ایضا کحکم طوی للمتابعه طویا و طویان؛ تم الکتاب بعون الملک الوهاب».
رقم کاتب: «و کتبه یوسف الحقیر... فی مدرسه ملا حسن احسنهما الله فی الدارین فی ولایه طبس، تم یوم الجمعه فی وقت العصر من الشهر الشعبان آمین برحمتک یا ارحم الراحمین یا مجیب السائلین».
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نسخ تحریری.
عنوانها و نشانیها قرمز؛ اندازه متن: ۱۱*۹سم.
شرقی زرد ضخیم.
تیماج قهوهای روشن، مجدول ضربی (یک لنگه).
2
1
این نسخه در حاشیه تصحیح شده است. بخش نخست کتاب، حاشیه نویسی زیادی به نقل از کتاب المفراح و نیز با نشانهای ابن فورک، م، ح رحمه الله، دین رحمه الله، س، ز، شرح، فتح الله، و...» دارد.
در آغاز چند بیت به ترکی عثمانی و فارسی به صورت «فرد» آمده است که از آن جمله این بیت به فارسی است: میل من سوی وصال، قصد آن سوی فراق ترک کام خود گرفتم تا برآید کام دوست. تصریف ۱۴ صیغهی مضارع مادهی «یضرب»، چند مرثیه از «سید شریف، سعد الذاکرین، و چند یادداشت متفرقهی دیگر همراه یک برگ الصاقی کوچک حاوی یک نامهی چند سطری از آقا سید ربیع، دیده میشود.
3
1
در آغاز و فواصل برگها چند مهر بیضی آمده است که برخی ناخواناست. سجع مهرهای خوانا چنین است: «صراط علی حق نمسکه»، «صلی علی محمد ۱۲۲۷». مهر مستطیل: «الهی بحق نبی و ولی، ببخش گناه علی نقی».
یک تملک از علینقی.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۴۶ - ۴۷.
کتابی مشهور در موضوع علم صرف است که بر آن شروح متعددی نوشته شده است که از آن جمله شروح احمد دیکقوز، تاجالدین عبدالوهاب شافعی، عبدالرحیم رومی، حسن پاشا نیکساری، قرهسنان، مصطفی سروری و ... میتوان یاد نمود. از این اثر نسخههای متعددی در کتابخانههای داخل و خارج از کشور در دست است و در معجم التاریخ (ج۱، صص۳۵۷ - ۳۵۸) تعدادی از آنها معرفی شده است و بر اساس آگاهی راقم سطور، کهنترین نسخهی در کتابخانهی جامع سلیمانیه - استانبول به شمارهی «۱۰۱» قرار دارد که در سال ا۸۷۲ق کتابت گردیده است. در ضمن چند نسخه نیز به شمارههای «۷۱۰»، «۷۵۰»، «۸۳۶۱» در همین کتابخانه موجود است.