«بسمله، المقاله الاولی من الفن الخامس من الجمله الاولی و هی فی البرهان من المنطق فصل فی الدلاله علی العرض من هذا الفن لما کان العلم المکتسب بالفکر...».
«... فقصده اخر و وقف معه ثم... انتظم الصف ینتظم قلیلا و لذلک العلم و الصوره الکلب و ذلک الستعنی من الملک المنان؛ تمت».
کاتب و محل کتابت نامعلوم است.
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نسخ.
عنوانها و نشانیها قرمز؛ اندازه متن: ۵/۱۶*۵/۸سم.
شرقی (سمرقندی تحریری) نخودی نازک.
میشن مشکی.
2
1
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است و دارای حاشیهنویسی زیادی است که در ادامه همین نوشتار به صورت مستقل معرفی گردیده است.
در آغاز، یادداشتی درباره دلالت مطابقی آمده که در انجامهی آن چنین آمده است: «من تصانیف استاذنا طاب ثراه... والدی». در انجام نسخه یک یادداشت دیگر در بیان «لفظ» و مفاهیم آن با نشان «لاستاذنا دام ظله» آمده است.
3
مهر بزرگ مربع «این کتاب از متملکات و جزو کتابخانه احقر محسن الحسینی است ۱۳۲۳» و نشانگر آن است که این نسخه زمانی در کتابخانهی مرحوم آقا محسن عراقی بوده است و این مهر در چند جای نسخه نیز تکرار شده است. افزون بر مهر آن مرحوم، دو مهر مربع دیگر، یکی با سجع «لا اله الا الله الملک الحق المبین، عبده محمدکاظم» و دیگری «یا رفیع» دیده میشود.
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۶ - ۲۷.
مقالهی اول و سوم از بخش منطق کتاب الشفاء، مهمترین اثر فلسفی ابن سینا میباشد. از کتاب الشفاء و یا بخشهای گوناگون آن نسخ چندی در این کتابخانه نگهداری میگردد و از آن جمله است نسخههای شمارهی «۱/۱۱۵۳۳» (الهیات)، «۶۶/۵۲۸۳» (الهیات)، «۴/۸۸۴» (برهان الشفاء). شایستهی ذکر است که بخشهای طبیعیات و الهیات کتاب الشفاء نخستین بار در سالهای ۱۳۰۳ - ۱۳۰۵ق در تهران و سپس بخش منطق کتاب الشفاء، همراه سایر بخشهای آن به صورت تحقیقی به اهتمام ابراهیم مدکور و شمار دیگری از محققان بین سالهای ۱۹۵۲ - ۱۹۸۳م در قاهره در چند جلد به چاپ رسیده است؛ همچنین بخش برهان شفاء جداگانه به کوشش عبدالرحمن بدوی در سال ۱۹۵۴م (چاپ دوم ۱۹۶۶م) در قاهره منتشر شده است و اخیرا نیز ترجمهای به فارسی از بخش برهان در تهران منتشر شده است.