، تاریخ کتابت: آذر ۱۲۵۶ق موافق با سلخ رجب ۱۳۰۴ق برابر با ۲۴ آوریل ۱۸۸۷م.
۱۳*۲۲سم. ۹۸گ. ۱۲س.
1
2
پس از ستایش خالق منان درود فراوان بر روان پاک پیغمبران از آغاز تا انجام در این همایون عهد که دارای دانا شهریار توانا شاهنشاه جمجاه انجم سپاه... .
... و آنرا خدمت اهل علم مایه سرافرازی خود خواهد دانست چنانچه فرمودهاند: به اهل حرف باید گفت اهل حرفه بسیار است به خواموشی ادا کردم سخن را نیست پایانی
نوع خط:
تزئینات متن:
تزئینات جلد:
نستعلیق.
عناوین به مشکی درشت و خط نسخ و با خطی قرمز بر فراز آن نشانی دارد.
تیماج قهوهای با ترنج و جدول کشی زرین.
4
1
به خط مولف.
یادداشتی از مولف در برگ پایانی در اهدای کتاب به امینالسلطان.
3
مهر مربع «یانک جی لیم جی» آمده است.
نک: فهرستواره، ۲/ ۱۰۴۳.
ماخذ فهرست: جلد ۲۸، صفحه ۵۲ - ۵۳.
کتابی به نام «فرازستان» از آثار میرزا محمد اسماعیل بن محمدعلی خان زند کتابدار جلالالدوله در آداب سلطنت و جهانبانی و مشتمل بر سه دفتر به دست مولف ما رسیده است و وی مقدمهای در طریقه سلوک سلاطین قدیم و مشتمل بر کیفیت تهذیب اخلاق حمیده و ذکر ملکات حسنه بر آن افزوده است و این کار را در ۱۳۰۴ق و در زمان سلطنت ناصرالدین شاه و ولیعهدی مظفرالدین میرزا در ممالک آذربایجان و ظلالسلطان در اصفهان و کامران میرزا و امینالسلطان به پایان برده است. این کتاب در ۱۲ نظر و مشتمل بر ۶۶ فقره تالیف یافته است بدین عناوین: نظر اول: به اراده حق زمانه بیکران در طواف و اثر آن در کرها آشکار. نظر دوم: موافق اعتقاد ایرانیان باستان در شناختن خالق منان. نظر سوم: اعتقاد ایرانیان باستان از اثر پی به موثر بردن. نظر چهارم: در چگونگی آفرینش کوی زمین و مخلوقات آن. نظر پنجم: در مراتب اکملیت انسانی. نظر ششم: در بیان لزوم بقای نوع به توالد و تناسل. نظر هفتم: در وجوب التزام آداب دین و مذهب. نظر هشتم: موجب آسودگی و امنیت خلق پادار بودن در دین حقه بوده و هست. نظر نهم: واجب بودن برای بنی نوع انسان متدین بودن به دین حقه و رفعاشتباه از خطرات ملحدین. نظر دهم: باعث ضعیف شدن هر دین و دولت انحراف ورزیدن از کیش خویش است. نظر یازدهم: در رسید به مقامات از راه دین و پاداش یافتن منحرف شوندگان از دین. نظر دوازدهم: در ختم مقدمه و سبب تالیف کتاب فرازستان.